Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Alec Baldwin ellen

2023. február 1. 6:07
Bajban a sztárszínész.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Alec Baldwin és Hannah Gutierrez-Reed fegyverekért felelős kelléktáros ellen a Rust című western tavalyi forgatásán lelőtt Halyna Hutchins operatőr ügyében – jelentette be kedden Heather Brewer, az új-mexikói ügyészség hivatalának szóvivője. Alec Baldwin október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben lőtte le a vezető operatőrt, a 42 éves Hutchinst és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy olyan kellékfegyverrel, amelyben mindmáig tisztázatlan módon éleslőszer volt.    

A vádiratot kísérő indoklás szerint „a bizonyítékok azt mutatják, hogy csak a forgatás napján legkevesebb egy tucat gondtalanságból elkövetett cselekmény, vagy mulasztás történt a forgatást, illetve a lövéseket megelőző rövid időben, és nem foglalja magában Baldwin hanyag fegyverkezelését”.

Baldwin elhárította magától a felelősséget a szerencsétlen halálesetért,

mondván, hogy ugyan hátra húzta a revolver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt, s egyébként is Gutierrez-Reed és más fegyverszakértők dolga volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak kezébe éles lőszerrel töltött fegyvert.    

Gutierrez-Reed a rendőrség szerint azt állította, hogy vaktölténnyel töltötte meg a revolvert mielőtt átadta volna azt David Halls rendezőasszisztensnek, aki azt tovább adta volna a színésznek azzal, hogy a fegyver hideg, ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Ezzel szemben Halls december 13-án, az új-mexikói munkabiztonsági hivatal előtt tett tanúvallomásában azt mondta: sosem jelentette ki, hogy a Pietta reprodukciójában készült Colt .45-ös kézifegyver hideg lenne.    

A szabálysértéssel vádolt rendezőasszisztens egyébként vádalkut kötött

és ennek értelmében várhatóan együttműködik az ügyészséggel. A filmipari óvintézkedések szerint a színészeknek mindig abból kell kiindulniuk, hogy egy forgatáson használt fegyver vaktölténnyel van töltve. Éles lőszert használni szigorúan tilos.

(MTI)

Nyitóképen: Alec Baldwin a forgatási tragédia után (Fotó: MTI/AP/Santa Fe New Mexican/Jim Weber)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor most a magyar hírfogyasztó tegyen igazságot a bíróság helyett...

Természetesen pontosan értjük az amerikai munkavédelmi szabályokat, meg tudjuk ítélni, mire számíthat egy színész kellékfegyverrel a kezében, van-e olyan munkahelyi kötelessége, hogy ellenőrizze a "töltetlen fegyver nincs" c. katonaságnál tanult elvet.

Ha minderre az amerikai szabályok ismerete nélkül nem vagyunk képesek, akkor mi lenne, ha a bíróságra bíznánk?

De előttük legalább ügyészek és ügyvédek fognak érvelni, akik érdekeltek az ügyfelük győzelmében.

Igazából nem tudom, mire jut az amerikai bíróság, O.J.Simpson esete után bármit el lehet képzelni, mondani csak annyit akartam, hogy nekünk (meg az újságíróinknak) lényeges infóink hiányzanak ahhoz, hogy értelmes véleményt formáljunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés