Zelenszkij: Oroszország nagy bosszúja elkezdődött!

2023. január 31. 11:21
Kemény nyilatkozatott tett az ukrán elnök.

Oroszország megkezdte a „nagy bosszút” azért, hogy Ukrajna ellenállt az inváziójának – jelentette ki hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az orosz erők fokozatos győzelmeket könyvelhettek el országa keleti részén. Zelenszkij hetek óta figyelmeztet arra, hogy Moszkva fokozni kívánja az Ukrajna elleni támadását, miután mintegy két hónapja gyakorlatilag patthelyzet alakult ki a délen és keleten húzódó frontvonalon.

Bár nem volt jele szélesebb körű új offenzívának, az ukrajnai kelet-donyecki tartomány orosz ellenőrzés alatt álló részeinek adminisztrátora, Denisz Puszilin azt mondta, hogy az orosz csapatok megvetették lábukat Vuhledarban, egy szénbányászvárosban, amelynek romjai a háború kezdete óta ukrán bástyának számítanak.

Puszilin tanácsadója, Jan Gagin azt mondta, hogy a Wagner orosz zsoldoscsapat harcosai részben ellenőrzésük alá vonták a Bakhmut városába vezető utánpótlási utat, amely hónapok óta Moszkva fő célpontja.

Egy nappal korábban a Wagner vezetője azt mondta, hogy harcosai biztosították Blahodatne-t, egy falut Bakhmuttól északra.

Kijev közölte, hogy visszaverte a Blahodatne és Vuhledar elleni támadásokat. A jelentett harcok helyszínei azonban egyértelmű, bár fokozatos orosz térnyerésre utalnak.

Miért bosszúnak nevezi Zelenszkij?

Zelenszkij szerint az orosz támadások keleten az orosz oldalon elszenvedett súlyos veszteségek ellenére is könyörtelenek voltak, és bosszúnak tekintette őket azért, hogy Ukrajna a konfliktus korábbi szakaszában sikeresen visszaszorította az orosz erőket a fővárosból, északkeletről és délről.

Úgy gondolom, hogy Oroszország valóban nagy bosszút akar állni. Szerintem már el is kezdték”

– mondta Zelenszkij.

„Minden nap vagy több reguláris csapatukat hozzák be, vagy azt látjuk, hogy növekszik a wagneristák száma” – mondta újságíróknak a déli kikötővárosban, Odesszában.

Hol van Vuhledar?

Vuhledar Bakhmuttól délre fekszik, közel ahhoz a helyhez, ahol a keleti frontvonal védi az orosz ellenőrzés alatt álló, Moszkva dél-ukrajnai erőit ellátó vasútvonalakat. Mykola Salamakha ukrán ezredes, katonai elemző az Ukrán Rádió NV-nek elmondta, hogy Moszkva ottani támadása hatalmas áldozatokkal jár.

„A város egy magaslaton fekszik, és ott egy rendkívül erős védelmi csomópontot hoztak létre” – mondta. „Ez a bakhmut-i helyzet megismétlődése – az orosz csapatok egyik hulláma a másik után, amelyet az ukrán fegyveres erők szétvertek”.

Nyitókép: YURIY DYACHYSHYN / AFP

***

Összesen 182 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így kerek.
Egyetértek.
Valamint az USA rá akarja tenni a kezét Ukrajna föld alatti kincseire.

2024-ben EP választás is lesz.

Az IMF szerint jövőre Oroszország gazdasága bővülni fog, míg az EU jó esetben stagnál.
Működnek a szankciók, ugye?

Itt van a mandin a cikk:-))))))))))
A stílusból meg vegyél vissza!

"Késő délelőtt ismét megjelent a téren Victoria Nuland. Az európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár – aki tegnap az ellenzéki vezetőkkel, az UDAR-tól Vitalij Klicskóval, a Szvobodától Oleg Tyahnibokkal, és a Julija Timosenko exkormányfő mögött álló Batykivscsinától Arszenyij Jacenyjukkal tárgyalt –, azonban ezúttal nem egyedül érkezett: vele együtt megjelent az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Geoffrey Pyatt is. Nuland ételt osztogatott a faggyal küzdő tüntetőknek."

https://index.hu/kulfold/2013/..

Mit keres egy amerikai külügyes és az amerikai nagykövet egy belpolitikai krízis helyszínén? Mit keres ott, ahol nem volt egyértelmű, kik lőttek a tömegre és a rendőrökre?

https://nepszava.hu/1012893_ki..

Amerikai befolyás állt az események mögött, az EU politikai vezetése akkor még nem állt a puccs mögé:

http://nol.hu/kulfold/fuck_the..

Index még 2013-ból, Népszava, Népszabadság, nekik talán hiszel. Ami pedig az 5 milliárd dollárt illeti, és azt, hogy amerikai részről mit jelent a demokrácia támogatása, szétlőtt országok, hullahegyek mutatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés