Erasmus-ügy: a kő nem esett le a szívekről, de kicsit örül a HÖOK

2023. február 1. 15:00
Navracsics Tibor sikerrel tárgyalt Brüsszelben, aminek örül a HÖOK, de még nincs a hallgatókban megnyugvás.

„Nagyon örülünk neki, ha tényleg az lesz a vége, hogy minél hamarabb megoldódik” – mondta a Mandinernek Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke arra reagálva, hogy a múlt héten Navracsics Tibor sikeresen tárgyalt Mariya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztossal az Erasmus- és a Horizont-források ügyében Brüsszelben. Mint arról a Mandiner beszámolt: a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint két, nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban.

„Egyelőre nem megegyezésről van szó, hanem arról, hogy a kormány nyitott arra, hogy jó sok bizonytalansággal övezett, hosszú tárgyalási procedúra helyett megegyezzen, ha kell, arra is kész, hogy teljesítse az unió kérését” – fejtette ki Eszterhai. Mint mondta, ennek nyilván örülnek, hiszen a hallgatók szempontjából nem az a lényeg, hogy „melyik fél fog hetven százalékot engedni, és melyik harmincat, hanem hogy a hallgatók minél hamarabb megnyugodjanak, hogy mehetnek Erasmusra”. Hangsúlyozta, hogy az Erasmus fontosságát nehéz túlértékelni a 21. században.

A kézfogás még nem történt meg, de pozitív irányba haladnak a dolgok.

A felek nyitottan állnak a kérdéshez, a cél a minél hamarabbi és minél megnyugtatóbb lezárás” – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen a hangulat az Erasmus kérdésében az új fejlemények ismeretében a hallgatók között, azt válaszolta: „eddig sem volt jellemző az aggódás, miután a felek hamar kommunikálták, nem a jelenleg Erasmus-ösztöndíjjal – vagy a jövő hónapban azt tervező – diákok külföldi tanulmányai kerülhettek veszélybe, a harc a 2024. második félévéért folyik”.

Hozzátette: „nincs olyan hallgató, akinek teljes mértékben leesett a kő a szívéről, hiszen ez nem egy teljesen lezárt sztori, de tény, pozitív irányba tart az egész. Ha az EU partnernek minősíti az alapítványi egyetemeket, mi is megnyugszunk, egyelőre egy kicsit örülünk, és bízunk benne, hogy röviden lezárul ez a kérdés”.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner

 

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés