Fordulat! Folytatódik az Erasmus, kikerülhetnek a politikusok a kuratóriumokból!

2023. január 25. 19:00

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását; annak a 180 ezer diáknak, aki jelenleg alapítványi fenntartású egyetemekre jár, nem kell tartania attól, hogy programból kiesik. Ez az oktatókra és a kutatókra egyaránt vonatkozik – közölte Navracsics Tibor szerdán Brüsszelben.

2023. január 25. 19:00
null
Szalai Laura

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ program folytatását; annak a 180 ezer diáknak, aki jelenleg alapítványi fenntartású egyetemekre jár, nem kell tartania attól, hogy programból kiesik. Ez az oktatókra és a kutatókra egyaránt vonatkozik – közölte Navracsics Tibor szerdán Brüsszelben.

A miniszter azt kérte Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoktól, hogy világos és egyértelmű kommunikációval ők is erősítsék meg, növeljék a bizalmat a diákokban a program és az Európai Bizottság iránt. Jelezte azt is, hogy nincs probléma a folytatást illetően, az Erasmus+ és a Horizont Európa program finanszírozása és az együttműködés a továbbiakban is zökkenőmentes, folyamatosan lehet jelentkezni új pályázatokra az alapítványi egyetemek hallgatóinak és kutatóinak.

Navracsics Tibor Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva közölte: folytatják a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, hogy kezelni tudják azokat az aggályokat, amelyeket a bizottság megjelölt az alapítványi egyetemek vonatkozásában.

– hívta fel a figyelmet. Jelezte, problémaként vetették fel a mandátumok esetében az időbeli korlát hiányát, de a kormány nyitott ennek orvoslására is. Hozzátette, két „nem túl bonyolult” jogszabály módosításról van szó, amelyet az Országgyűlés márciusban végre tud hajtani.

Kérdésre válaszolva a miniszter jelezte, ha a politikai egyeztetésre van szükség, akár hetente kész tárgyalni. Kiemelte azt is, hogy a mostani tárgyalások hangulata kompromisszumkereső volt, és a cél, hogy a jogszabálymódosítások is konszenzusosak legyenek.

 

Ismert, január elején a Népszava írta meg, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az EU által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, mivel a lap megfogalmazása szerint „az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket”. 

Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, amelyek fenntartói testületeiben több politikus is részt vesz, így például Varga Judit, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is. Az uniós forrásokért felelős miniszter a sajtóhírekre, illetve a fejleményekre reagálva először értetlenségének adott hangot.

Miután kiderültek Brüsszel szándékai, Navracsics levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz. Ebben leszögezte„A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.”

 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 355 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemox
2023. január 26. 12:36
Kicsit álszent az, hogy azt mondta nem tudják mi a bizottság baja,mikor világosan megmondták hogy a téli törvénymódosítás az ellenkezőjét csinálta a megbeszélteknek pl mandátumból. De az hogy ahogy meg van a magyar ügy rendezése vizsgálják a többi EUs országot is az nagyon jó. Ez az igazi EUs kooperáció. "Jó kijavítjuk, de aztán ti is kijavítsátok!" Csak remélem tartják is magukat az EUs országok számonkéréséhez.
Doromb13
2023. január 26. 12:26
Számomra Navracsics azóta egy hiteltelen,mindenben Fidesz érdekeket képviselő egyén, amióta az őszödi beszéd utáni parlamenti Fidesz-bojkott idején (amikor azért a távollevő képviselők megkapták a fizetésüket) egyedül képviselve pártja érdekeit,kígyót-békát hordott össze,és ott akadályozta a kormány működését,ahol tudta. Ez nála annál is súlyosabb,mert egy állítólag szuper-intelligens egyetemi tanárról van szó !
BAJA
2023. január 26. 11:15
ugye akkor Sargentini se ülhet be felügyelőbizottságba?
masikhozzaszolo
2023. január 26. 10:54
Nem kell tagnak lenni. Jobb, ha tanácsadó. A tanács: ne hagyjátok az iskolát, ne függesszétek fel egy kicsit az Alkotmányt, a jogot, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!