Finnországot beengedné Erdogan a NATO-ba, Svédországot nem

2023. január 30. 13:37
„Finnország nem követheti el ugyanazt a hibát, amit Svédország” – hangsúlyozta a török elnök.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap jelezte, hogy Ankara hozzájárulhat ahhoz, hogy Finnország Svédországot megelőzve csatlakozzon a NATO-hoz, a Stockholmmal fennálló növekvő feszültségek közepette – számolt be a Reuters

„Lehet, hogy Finnországnak más üzenetet adunk át (a NATO-kérelmükkel kapcsolatban), és Svédország megdöbbenne, ha látná az üzenetünket. De Finnország nem követheti el ugyanazt a hibát, amit Svédország” – hangsúlyozta Erdogan egy vasárnap sugárzott televíziós beszédében.

Mint ismert, Svédország és Finnország tavaly, Oroszország ukrajnai invázióját követően kérte felvételét a NATO-ba, és a csatlakozáshoz valamennyi tagország jóváhagyására szükségük van. Törökországnak és Magyarországnak még ratifikálnia kell az északi országok tagságát.

„Átadtunk Svédországnak egy 120 személyt tartalmazó listát, és felszólítottuk őket, hogy adják ki az országukban tartózkodó terroristákat. Ha nem adják ki őket, akkor sajnálom” – mondta Erdogan, utalva arra a megállapodásra, amelyet Törökország tavaly júniusban kötött Svédországgal és Finnországgal a NATO-csatlakozásukról.

Törökország a múlt héten felfüggesztette a NATO-tárgyalásokat Svédországgal és Finnországgal,

miután Stockholmban egy szélsőjobboldali politikus tüntetésen elégette a Korán egy példányát. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy országa szeretné visszaállítani a NATO-párbeszédet Törökországgal, de Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön azt válaszolta, hogy értelmetlen a tárgyalások újraindítása.

Megint Koránt égettek Svédországban

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés