Még nem világháború, de már fél tőle a világ

2023. január 30. 11:39

Hegyi Gyula
Index
Ez az Egyesült Államok vezette Nyugat és Oroszország valódi háborúja.

„A Dél-afrikai Köztársaság hadiflottája nem nevezhető a tengerek urának, hadgyakorlatai sem váltanak ki különösebb érdeklődést a világpolitikában. A február közepére bejelentett dél-afrikai-orosz-kínai tengeri hadgyakorlat azonban máris felkavarta a geopolitikai vizet az ország körül. Az amerikai kormányzattól a helyi liberális ellenzékig sokan támadják a döntést, de az országot három évtizede szilárdan vezető Afrikai Nemzeti Kongresszus kormánya egyelőre kiáll a döntés mellett. És a nyugati kritikákat az ország szuverenitásának kétségbe vonásaként értelmezi. A hadgyakorlat politikai jelentőségét mutatja az is, hogy előkészítésére (és kihasználására) Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Pretoriába repült.

Lavrovot a dél-afrikai elnök is fogadta, de igazán izgalmasnak a Naledi Pandor külügyminiszter asszonnyal való tárgyalása és közös sajtótájékoztatója volt. Szemfüles nyugati tudósítók megjegyezték, hogy a két külügyminiszter testbeszéde feltűnően baráti volt. A hetvenhárom éves Lavrov persze a világ egyik legdörzsöltebb diplomatája, aki mindig tudja, hogyan kell viselkednie. De a gesztusokon túl Pandor szóban is baráti országnak nevezte Oroszországot, ami még ahhoz képest is elmozdulás, hogy Dél-Afrika az ENSZ-ben tartózkodott az orosz inváziót elítélő szavazásnál. Ettől függetlenül tavaly februárban, közvetlenül az orosz támadás után a dél-afrikai külügyminisztérium felszólította Moszkvát a csapatai visszavonására és Ukrajna területi integritásának a tiszteletben tartására. A sajtótájékoztatón megkérdezték a külügyminiszter asszonyt, hogy most megismételte-e ezt a felhívást Lavrovnak. »Ez leegyszerűsítő és infantilis lett volna«, felelte Pandor, és hozzátette a sajtótájékoztató alighanem legfontosabb mondatát, mely szerint a »masszív fegyverszállítás« alapvetően megváltoztatta a helyzetet. 

Azaz ez már nem Oroszország és Ukrajna, hanem az Egyesült Államok (illetve a Nyugat) háborúja Oroszország ellen, amit Dél-Afrika semmiképp sem támogathat. Elvont logikai okfejtéssel persze igaz, hogy ha Ukrajna területi integritását veszély fenyegeti, akkor joga van a védekezéshez külső segítséget kérni.

Dél-Afrika azonban úgy látja, hogy a részben támadó fegyverek masszív szállításával a nyugat már nem csak Ukrajnát akarja megvédeni, hanem Oroszországot próbálja legyőzni, beleértve kormányának és rendszerének a megváltoztatását.”

Nyitókép: Phill Magakoe / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Namost akkor az itteni oroszpártiak egy platformra kerültek a Dél-afrikai néger kormányzattal. Izgalmas lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés