Az EU se tudja, hogy mihez kezdjen a mesterséges intelligenciával

2023. január 30. 13:50
Együttműködnének Amerikával, hogy rájöjjenek, mit kell tenni.

Washington és Brüsszel fokozza hivatalos együttműködését a mesterséges intelligencia (A.I.) kutatásában, ami a feltörekvő technológiával kapcsolatos uniós szabályozási erőfeszítések szempontjából kulcsfontosságú időszak.

Az Európai Bizottság és az amerikai kormányzat péntek este (január 27-én) virtuális ceremónia keretében írta alá a

közérdekű mesterséges intelligenciáról szóló közigazgatási megállapodást”.

A megállapodás aláírására az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) keretében került sor, amelyet 2021-ben indítottak el a transzatlanti együttműködés állandó platformjaként több kiemelt területen, az ellátási lánc biztonságától az új technológiákig.

A TTC legutóbbi magas szintű ülésére decemberben került sor az Egyesült Államokban, és a mesterséges intelligencia mint az együttműködés egyik legfejlettebb területe került bemutatásra.

A két tömb különösen egy közös ütemtervet hagyott jóvá, amelynek célja, hogy közös megközelítést alakítsanak ki e feltörekvő technológia kritikus szempontjaira, például a megbízhatóság mérésére szolgáló mérőszámokra és a kockázatkezelési módszerekre vonatkozóan.

„A közös értékek és érdekek alapján az EU és az USA kutatói egyesítik erőiket a mesterséges intelligencia társadalmi alkalmazásainak fejlesztése érdekében, és más nemzetközi partnerekkel együtt fognak dolgozni a valóban globális hatás érdekében” – mondta Thierry Breton belső piaci biztos nyilatkozatában.

A mesterséges intelligenciának mindenre van válasza - csak az ember hiányzik belőle

„A ChatGPT az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia nyelvi modell, amely képes szöveget generálni a neki adott utasításokra válaszul. Az internetről származó hatalmas mennyiségű szöveges adaton képezték ki, így képes kérdésekre válaszokat generálni, történeteket írni és még sok minden mást" - legalábbis így definiálja „önmagát", ha megkérjük erre.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés