A pacifisták világháborúja

2023. január 29. 19:17

Robert C. Castel
Neokohn
Akik átélték a háborút, igen kevés illúziót tápláltak vele kapcsolatban.

„Akik átélték a háborút, igen kevés illúziót tápláltak vele kapcsolatban. Még ha el is fogadták egy szükséges rossznak, tisztában voltak az árral, amit fizetni kell érte, és kétszer is meggondolták a dolgot, mielőtt hadi ösvényre léptek volna. Az ellenérzésük a háborúval szemben inkább gyakorlati, mint erkölcsi alapokon állt.

A modern idők pacifistái ezzel szemben elvi, erkölcsi alapon ellenzik a háborút. Számukra a háború az elképzelhető leggonoszabb dolog, ezért egy erkölcsös ember sohasem fog erőszakos megoldásokat keresni a nemzetek közötti konfliktusok megoldására. Kivéve persze, ha sikerül meggyőznie magát, hogy létezik odakint egy, még a háborúnál is gonoszabb hétfejű sárkány. Ha létezik egy ilyen, akkor a pacifista vonatkoztatási rendszeren belül hadba szállni már nem bűn, hanem egy magasabb fokú morális imperatívusz. Ez egy igen tiszta sor, amit minden pályakezdő Szent-György lovag már az alapkiképzés során elsajátít az alaki kiképzés és az őrszolgálat között.

És nem olyan egyszerű Rodolfo cilinderéből előkotorni egyet. A mi Szent-György lovagunknak egyre satnyább, egyre alulfejlettebb sárkányokkal kell beérnie, egészen addig, ameddig egy kínai nylonzacskós papírsárkányt kaszabol donkihótés vehemenciával.

A második probléma a motivációk kérdésében rejlik.

A régi idők obsitosaiban volt egy jó adag cinikus opportunizmus. Ha a befektetés ár-érték arányban gyümölcsözőnek ígérkezett, akkor sohasem mondtak nemet egy kis csetepatéra. Ha viszont a kalkulus mérlege a negatív, vagy akár csak a bizonytalan felé billent, akkor jobbik eszükre hallgatva őseik véres kardját inkább hagyták a rozsdával marakodni.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes. Igaza van.
Ha arra gondolok, mi vár a három unokámra, mire felnőnek, én bizony félek a jövőtől.

Félelmetesen pontosan írja le a baloldali gondolkodást Castel - ugyanazt a típus látom itt a Mandineren, és a kimondottan balos oldali hozzászólásokban:
"Ez a háború csakis a nyugat győzelmével végződhet, tehát bárki, aki nem az ukránoknak szurkol, az a nyugat elárulója. Aki nem a fronton harcol, annak az a kötelessége, hogy megmutassa az együttérzését, tegyen a Facebook képére ukrán zászlós keretet (ugyanúgy, ahogy annak idején a Je suis Charlie-t), tegyen a nevébe ukrán zászlót, ha van saját oldala, akkor a címszalagra tegyen valami ukrán nyelvű szöveget, ami Ukrajnát dicsőíti. Aki nem így tesz, az áruló, tehát Putyinnal van, más vélemény nincs, és nem is lehet."
És ezeket az embereket tényleg lehetetlen bármiről meggyőzni. A közösségi kapcsolataikat már évek, évtizedek óta a neten élik ki, számukra az már valóságosabb, mint amit személyesen megtapasztalnak. A háború semmivel sem valóságosabb, mint egy számítógépes játék, így soha nem érhet oda hozzájuk, ezért semminek sincs tétje, az egyetlen, ami számít, az a netes megítélésük.

"Annyiban vitatkoznék vele, hogy a pacifisták, amint Szent György vértanú, lovag jelmezét felveszik, már nem nevezhetők, nem nevezhetik magukat pacifistának."

Lényegében ez van a cikkben is. Addig pacifista volt, de amikor a tisztalelkű lovagra van szükség, akkor azzá válik. Ez a félelmetes a "progresszió" által agymosott emberekben, amíg nem érintik őket közvetlenül a döntéseik következménye, addig az "éppen aktuális dolgot" mondják vissza saját világnézetként.
Telitalálat volt az "I support the current thing" mém.
Ukrán háború előtt: nacionalizmus rossz, háború rossz.
Azóta: ukrán nacionalizmus jó, oroszellenes háború jó.

Most már legalább tudom, hogy te voltál az a troll, aki csak idézeteket írt. Dezilluzionista is te vagy, ugye?
Esetleg amit leírtam, arra le tudnád írni a saját véleményedet, ha már egyszer arra nyomtad meg a "válasz erre" gombot?

-2. Lábbal a robbanás felé hasra kell vágódni.

"Ügyes csúsztatás."
Most már érthető, miért azzal kezdted.

"A háború továbbra is rossz, de ha megtámadnak, akkor benne vagy."
Szeretem az ilyen "de"-t tartalmazó mondatokat. Pacifista vagyok, kivéve ha nem.
Akit itt megtámadtak, az Ukrajna. Németország pedig önként lesz hadviselő fél, ha fegyvereket szállít. Nem véletlenül tiltotta a német alkotmány a fegyverek szállítását háborús övezetekbe...

"Az orosz expanzió, a szovjetizáció, az orosz birodalmi gondolat közvetlen fenyegetés Európa és a világ békéjére."
Ja, mint a 140 millió emberükkel, és az olasznál kisebb GDP-jükkel az EU és az USA 800 millió embere, és minimum hússzoros GDP-je ellen, ugye? Érdekes, hogy hol ezzel az olasz GDP-vel érveltek, hol meg a világot elöntő orosz áradattal, attól függően, hogy épp mit akartok kihozni.
Akkor rákérdeznék: szerinted teljeskörű NATO-orosz összecsapásból ki kerülne ki győztesen? Ha előbbi, akkor miért kell olyan szinten kezelni, mint a hidegháború szovjet fenyegetését? (ami akkor Európában óriási szovjet erőfölénnyel párosult).
Ha az orosz tankok fele eleve csak papíron létezett, a másik fele pedig már megsemmisült, akkor mekkora harcértéket képvisel a maradék?

"Ez nem egy helyi konfliktus, amit globálissá szélesítettünk. Ez nem az "Ő" háborújuk."
Érdekes módon, az USA mondhatta Oroszországnak Szerbia bombázásakor, hogy maradjon ki belőle. Képzeld el, ha Irak vagy Afganisztán lerohanáskor ugyanezt mondta volna az arab világ és Kína az USA-ra...

"Ha egy atomhatalom csak azért, mert atomhatalom büntetlenül bármit megtehet, abból lesz az igazi kavarodás a világban."
Ahogy eddig az atomfegyvereket csak önvédelemmel kapcsolatban emlegették, én sehol nem láttam azt, hogy "azért engedje át magát Ukrajna ellenállás nélkül, mert atombombáink vannak".

kulso hatalmak ne ugassanak bele

És fehér lepedőbe kell burkolódzni.

Pontosan. Vicces az az embertípus, amelyik számára a háborús részvétel profilkép-cserét és fórumos szájkaratét jelent, és meg van győződve róla, hogy a 444, Telex cikkeinek az olvasása után jobban ért hozzá, mint a hivatásos, már éles ütközetben is részt vett emberek.
Ugyanők vannak meggyőződve arról, hogy az eszkaláció csak annyit jelent, hogy tovább marad a profilkép és a szájkarate, ennél közelebb soha nem fog kerülni ahhoz, amit egy háború jelent...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés