Szijjártó: A Nagy-Magyarország-zászlókat kifogásoló FARE önkéntes munkásőrök csoportja, fogalmuk nincs a történelemről

2023. január 27. 12:42
„Amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus” – szögezte le a külügyminiszter.

„Az Európai Labdarúgó Szövetség FARE (Football Against Racism In Europe) nevű diszkriminációellenes csoportja gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, tagjainak fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg” – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a FARE „gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon”„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni” – mondta. „Jól láthatóan fogalmuk sincsen a történelemről. Feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelennek meg egy stadionban, a történelmi ismeretek teljes hiányára vall” – tette hozzá.    

Szijjártó Péter ennek kapcsán hangsúlyozta: „amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus”.    

Majd példaként hozta fel, hogy gyerekei történelematlaszában is vannak Nagy-Magyarországot ábrázoló képek. „A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?” – tette fel a kérdést.    

A miniszter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.

(MTI)

Hoppá: kitiltja az MLSZ a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat, zászlókat és drapériákat a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseiről

A Magyar Labdarúgó-szövetség eddig nem adott ki hivatalos tájékoztatást arról, hogy az elmúlt időben a válogatott mérkőzésein miért üldözte a biztonsági szolgálat a Nagy-Magyarország szimbólumot ábrázoló drapériákat, zászlókat és molinókat - fogalmaz a Magyar Jelen. Ugyanakkor a lap az MLSZ kommunikációs osztályának megerősítésére hivatkozva azt írja: a Szövetség úgy döntött, tilos a nemzeti összetartozást szimbolizáló jelkép bevitele a nemzetközi találkozókra".

Lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk - Borbély Zoltán a Mandinernek

A Nagy-Magyarország drapériát nem a magyar, hanem az európai szövetség tiltja egy lista alapján. Az MLSZ egykori elnökségi tagja szerint vagy elfogadjuk ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket. Az UEFA ugyanakkor egészen meghökkentő dolgokért is szankcionál.

Nyitókép: MTI/EPA/POOL/Illyés Tibor 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor Dobrevnéra kik szavaznak? A nagyapja által szétkergetett szerzetesrendek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés