Lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk – Borbély Zoltán a Mandinernek

2023. január 26. 14:46

A Nagy-Magyarország drapériát nem a magyar, hanem az európai szövetség tiltja egy lista alapján. Az MLSZ egykori elnökségi tagja szerint vagy elfogadjuk ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket. Az UEFA ugyanakkor egészen meghökkentő dolgokért is szankcionál.

2023. január 26. 14:46
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nagy vihart kavart szerdán az a hír, miszerint az MLSZ nem engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinók és drapériák bevitelét a válogatott meccsekre.

Az ügyben a labdarúgó-szövetség megkeresésünkre közölte, hogy valóban tiltott a jelkép használata,

ám nem ők, hanem az UEFA döntése értelmében, amelynek alapja az európai szövetség ernyőszervezete, a FARE (Football against Racism) által összeállított tiltott jelképek listája.

Borbély Zoltán jogász, az MLSZ egykori elnökségi tagja és szóvivője lapunknak elmondta: hogy az UEFA mit tart tiltott jelképnek, abba a magyar szövetségnek nincs beleszólása. A politikai jellegű megnyilvánulásokat a FIFA és az UEFA bünteti. A magyar válogatott és kupacsapataink mérkőzésein is az ő szabályaikat kell betartani – szögezte le Borbély Zoltán.

Volt már ebből vita

Vagy elfogadjuk ezeket a szabályokat, vagy ha nem, akkor vállalnunk kell a következményeket.

Lázadhatunk a tiltás ellen, de ezzel csak a magyar labdarúgásnak és a magyar csapatoknak ártanánk

– hangsúlyozta Borbély Zoltán.

A vita nem a szurkolók és az MLSZ között van, hanem a szurkolók és a nemzetközi szervezet között – tette hozzá.

Borbély Zoltán felidézte, hogy 2012 augusztusi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzésen történtek után, többek között az árpád-sávos zászlók kihelyezése miatt a FIFA zárt kapus meccsekkel büntette a magyar szövetséget.

Az MLSZ a CAS, azaz a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál fellebbezte meg a döntést és még heraldikai szakértőt is bevetettek, aki elmagyarázta a bíróságnak, hogy ez egy történelmi jelkép. Azzal is érveltek, hogy az árpád-sávos zászló vagy motívum nincs rajta a FARE listáján. (Ahogy most sincs – a szerk.)

Nem is magával a jelképpel volt a probléma, hanem annak politikai tartalmával, azzal, amire utalt.

A büntetésünket egyébként enyhítették, részben elfogadták az érveinket – mondta Borbély.

Még a madarak védelme is politika

Ugyanakkor a dolog visszásságát jól mutatja az a meghökkentő eset, hogy annak idején az UEFA a máltai szövetséget azért büntette meg, mert az egyik meccsen megjelent a “Don’t kill the white birds” szlogen. Ez egy ottani zöld párttól eredt, amely tiltakozott az ottani illegális – évente több százezer állat elpusztítását eredményező – madárvadászat ellen. Az UEFA azért marasztalta el a máltaiakat, mert ezt  a szlogent is politikainak minősítette, mert egy párt használta. 

Ahogy kérdésünkre az MLSZ is hangsúlyozta,

a szurkolói sálakra vagy pólókra nem vonatkozik a tiltás,

ugyanakkor ha például a magyar szurkolók egy koreográfia keretében élőképpel formálnának Nagy-Magyarországot, az Borbély Zoltán szerint megint csak egyértelműen szankciókat vonna maga után.

Arra, hogy ha ez politikai megnyilvánulásnak számít, akkor más, például a szivárványos jelkép miért nem, Borbély Zoltán emlékeztetett, hogy a nemrég zárult világbajnokságon már nem engedte a FIFA a szivárványos karszalag viselését.

 

Nyitókép: Magyar szurkolók a Németország-Magyarország mérkőzésen a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. (Fotó:MTI/EPA/Filip Singer)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki MAGYAR
2023. január 29. 11:26
Sajnos a Nemzet tele van ilyen patkányokkal!
blondibarbi
2023. január 27. 15:09
Az ítélet már elkészült, szóval vagy ezért, vagy azért, de mindenképp lesz zártkapus meccsünk, mivel a magyarok basztatása egyetemes európai érték. Fellebbezésnek pedig nincs helye. Bukarestben egy román-magyaron teljesen helyénvaló egy "MIT HORD A MAGYAR NŐ 9 HÓNAPIG A SZÍVE ALATT ? A SZART !" molinó, a nemzeti összetartozásunkat jelképező Nagy-Magyarország transzparens viszont természetesen irredenta. Az ilyen és ehhez hasonló problémákat -tudomásom szerint- sportdiplomáciával (!) szokás tisztázni és helyükre tenni.
Almassy
2023. január 26. 21:28
-
brekker
2023. január 26. 21:26
Magyar urak vagyunk, Csercsaszov már úgyis ismeri a járást Vlagyivosztokba! Csakazértis!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!