Meloni dilemmája: Néppárt vagy Orbán?

2023. január 26. 18:50
Nem véletlenül csábítgatja Weber a népszerű olasz kormányfőt, aki a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint simán szembefordulhat korábbi szövetségeseivel.

A brüsszeli Politico szerint Giorgia Melonit nagy erőkkel próbálják csábítgatni az Európai Néppárt (EPP) vezetői: a népszerű miniszterelnökasszony egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű (ECR) EP-képviselőcsoport elnöke is, ami különösen pikánssá teszi a történetet.

Az Euractiv egy exkluzív január elejei találkozóról is beszámolt, amelyen részt vett az EPP elnöke, Mandfer Weber, és a Néppárthoz tartozó Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi és Antonio Tajani is. A beszámolók arról szóltak, hogy Meloni szeretné elmozdítani a Néppártot az európai baloldal mellől, főleg a kirobbant brüsszeli korrupciós botrány óta, ami a szocialista pártcsaládot meglehetősen meggyengítette.

A szövetség állítólag régebbi, mint annak híre: közösen választották meg például Roberta Metsolát az Európai Parlament elnökének egy éve, és Weber maga is Meloniék mellett kampányolt tavaly.

Szövetség formálódik Meloniék és az Európai Néppárt között

A nyilván fenntartásokkal kezelendő horvát Nacional.hr pedig már arról lelkendezett, hogy egy magas rangú, meg nem nevezett forrásuk szerint

az olasz kormányfő támogatta a hazánknak küldendő EU-s támogatások csökkentését.

Sajtóértesülés: Giorgia Meloni támogatta a Magyarországnak küldendő EU-s pénzösszegek csökkentését

A spekulációk elég világosnak tűnnek, és természetesen a pozíciókról szólnak. Hogy utóbbi híresztelés a magyarországi források kapcsán valós lehet-e, jó kérdés. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője nagyon is lehetségesnek tartja ezt. „Az utóbbi időben az EPP megpróbálta Georgia Melonit és pártját beemelni az uniós fősodorba maga mellé, és ennek része lehet ez az alkudozás” – mondja kérdésünkre, hozzátéve: valódi, a párt politikusaitól származó nyilatkozat nincs, „de az EU-ban állandóan változnak az érdekek, és mindenki a sajátját figyeli. Elképzelhető olyan konstelláció is, amikor az olasz kormányfő nem a magyar kormánnyal talál szövetséget, hanem az EPP-vel”.

Mint kifejtette, nem szabad meglepődni, ha időnként ezek az érdekek változnak, a klasszikus jobb- és baloldali felosztást felülírta elsőként a migrációs válság. Vannak klasszikus baloldali pártok, akár Dániában, akik egészen másképp foglaltak állást, mint általában az európai baloldal tette, „ugyanakkor az EPP meg épp ellenkezőleg, a Wilkommenskulturral jól láthatóan a bevándorlás mellett tette le a garast” – magyarázza.

Most az orosz-ukrán háború rajzolta újra a térképet, ennek jeleit láthatjuk jelenleg. Meloni pedig, ahogy választott külügyminisztere is, atlantista, a fegyverszállítások mellett áll. „Weber pozíciói gyengülnek, és nem tudjuk, mi lesz 2024-ben, de logikus, hogy most szövetségest keres, hogy frakcióvezető maradhasson” – véli Nagy.

A sajtóban olyan elképzelések is felmerültek, miszerint

Angela Merkel mintájára új arcot akarnának faragni az EPP-nek Melonival.

Ezt az elemző nem tartja valószínűnek. „Inkább az ECR feldarabolása lehet a cél”, amit segít a megnövekedett átjárás: hiszen már Olaszországban sikerült megoldani a kormányalakítással, hogy az EPP-hez tartozó Forza Italia, az ECR-es Olasz Testvérek és a tőle is jobbra álló ID-pártcsaládhoz tartozó Lega koalíciós kormányban működnek együtt, „hangzatosan azt is mondhatnánk, Weberék az olasz modellt próbálhatják érvényesíteni az EU-ban 2024-ben”.

Hogy a magyar kormány vagy a Fidesz mozgásterét hogyan befolyásolja mindez, nem feltétlenül magától értetődő. Felvetésünkre, hogy most a bevándorlás kérdéséhez képest abszolút kisebbségi álláspontot képvisel az EU-ban a kormány, Nagy rávágja: 2015-ben ugyanilyen kellemetlennek tűnt a helyzet a bevándorlási krízis tekintetében, ma viszont változott annyit a helyzet, „hogy Orbán Viktorék álláspontja nem tűnne ennyire outsidernek”.

A magyar külpolitika pedig alapvetően nem ideológia-, hanem érdekvezérelt, s bár az orosz-ukrán háború az eddig építgetett szövetséget megrengette például a lengyelekkel is, még mindig vannak kérdések, amikben együtt tudunk működni: például a bevándorlás kérdésében, vagy a jogállamisági brüsszeli kihívások kapcsán.

Ugyanakkor azt kizártnak tartja Nagy, hogy Meloni frontálisan nekimenjen Orbánnak

– már csak azért is, mert egyelőre az EPP-n belül is megosztottak Melonival szemben. Inkább itt is az ügyek mentén való közös fellépés lehet a kulcs, „amit természetesen a magyar kormánnyal való kapcsolat megszenvedhet”. Azt sem gondolja, hogy Meloni a bevándorlás kérdésében engedne az EPP nyomásának, hiszen az önmaga felszámolását jelentené – az EPP-n belül már inkább vannak hangok, például az Osztrák Néppárté, amelyek másként szólnak az illegális migráció kérdésében. Ha Weber összehozná a szövetséget, abból rendkívül sokat profitálna, hiszen sikerként adhatná el.

„Én a kezdet kezdetén is nyilatkoztam, hogy nem feltétlenül Meloniban kell látni a magyar kormány jövőbeli legszorosabb szövetségét; az olasz kormányok nagyon labilisak, és nem hiszem, hogy ha gyengülni kezdenének, Salvini akkor is kiállna mellettük” – fogalmaz.

Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy Meloni kapott egy „vagy különben…” kezdetű, visszautasíthatatlan ajánlatot; elvégre a rendkívül nagy külső államadóssággal küzdő országot az Európai Bizottság bármikor zsarolhatja bizonyos források megnyitásával vagy elzárásával, ha eltér a fősodortól. „Erre egyébként már volt példa, ugyanígy a néppárti Ursula von Der Leyen részéről” – emlékeztet az elemző.

Il Corriere della Sera: Ursula von der Leyen megfenyegette az olaszokat

 

Nyitókép: Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem öröm, sőt, de Meloninak a vélt özvetlen olasz érdek az első.

Miután az Orbán kormány megbuktatása még annál is szinte fontosabb az EU urai számára, mint h. Ukrajnának győznie kell, Meloni esetleges magyar kormányellenessé átállítása minden pénzt megér számukra.

Nem biztos, h. ez hosszabb távon jó döntés lesz, sokmindent kívánhat még az EU, ami esetleg nem minden olasz választónak tetszik majd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés