Mit tartogat számunkra a 2023-as év?

2023. január 25. 20:19
Vezető közgazdászok és elemzők vitatkoznak azon, hogy lesz-e gazdasági világválság idén. Legtöbbjük szerint Európa nem ússza meg a recessziót, az USA gazdasága stagnálni fog, Kínáé pedig egyre lassabban növekszik. A globális gazdasági visszaesést azonban még korai lenne megjósolni.

Santo Martin írása a Mandiner hetilapban.

A világgazdaságra nézve a vezető közgazdászok az év legnagyobb kockázatainak a magas kamatlábakat, a továbbra is magas inflációs szintet, az államok eladósodottságát, valamint az európai energiaválság és a háború okozta bizonytalanságot tartják. Pozitív tényező lehet viszont Kína újranyitása, az infláció várható csökkenése, Európa fokozatos alkalmazkodása a magas energiaárakhoz és a feltörekvő gazdaságok többségének a szokásosnál lassabb, de stabilabb növekedése.

Gazdasági visszaesés kontra küzdelem az inflációval

A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Krisztalina Georgieva a CBS-nek adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az év keményebb lesz, mint az előző, mivel a világgazdaság egyharmada visszaesőben van, és a három nagy gazdaság – az USA, az EU és Kína – egyszerre lassul. Georgieva szerint az Egyesült Államok talán elkerüli a válságot, de az Európai Unió fele recesszióban lesz jövőre, valamint Kína is nehéz év elé néz. A globális visszaesés arra késztetheti a központi bankokat, hogy visszafordítsák a múlt évben végrehajtott kamatemelések egy részét, ami viszont gátat emelhet az infláció megfékezése elé: a Világbank szeptemberi tanulmánya szerint ha a kínálati zavarok és a munkaerőpiaci nyomás nem enyhül, a jegybankok kamatemelései a globális maginflációs rátát 2023-ban is csupán az 5 százalék körüli szintig tudják csökkenteni, ami csaknem 
a kétszerese a világjárvány előtti ötéves átlagnak. Anat Admati, a Stanford Egyetem pénzügyi és közgazdasági professzora szerint több valószínű forgatókönyv is kiválthatja azt, amit 2023-ban gazdasági válságnak neveznénk. Ha az ukrajnai háború eszkalálódik, vagy a Kínával – főként Tajvan kapcsán – kialakuló feszültségek fokozódnak, az kedvezőtlenül hatna az ellátási láncokra, hiányt és áremelkedést okozva a világban. A geopolitikai bizonytalanságok mellett a globális pénzügyi rendszer még mindig ugyanolyan törékeny és torz, mint amilyen 2007-ben volt – vagy még inkább –, ezért itt a legnagyobb a krízis esélye: 2008–2009 óta a szabályozók többször is elszalasztották a rendszer megreformálásának lehetőségét, így borítékolható egy újabb válság.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés