Harckocsik Ukrajnának? Könnyebben orosz kézbe kerülhetnek

2023. január 25. 10:48

Demkó Attila
Facebook
Az ukrán hadsereg nem a Wehrmacht, nem is lesz az soha, de ez jelentős tétel.

„Harckocsik Ukrajnának. Ha igaz a 30-50 Abrams és az összesen 100 körüli Leo 2, meg a +14 Challenger 2, az már  jelentős tétel. Negatívum, hogy még inkább »állatkerté« teszi az ukrán hadsereget, mindenből van pár példány – saját külön logisztikával, de semmiből sem elégséges mennyiség. Ez igaz a tüzérségre, gyalogsági harcjárművekre, stb – fél tucat, tüzérségből tucat különféle tipus, kaliber, stb. De 100 Leo 2, még ha jórészt A4-es is, az 100 Leo 2, 2 harckocsi dandárra elég, +1 Abramsból meg Challengerből.

Meglepett a dolog – mert ezek sokkal könnyebben orosz kézbe kerülhetnek, mint a messze a front mögött tevékenykedő tüzérség. És mindenképpen van benne olyan, ami hasznos lesz az orosz (kínai) harckocsierők továbbfejlesztéséhez, az iráni drónok sikertörténete egy leszedett és lemásolt amerikai drónnal kezdődött, a kínaiak is sok amerikai eszközt másoltak le. Tehát van veszély, de a politikai nyomás nagy volt. Propagandaértéke ukrán oldalon hatalmas, növeli a meggyengült morált – és az is kétségtelen, hogy van egy komoly orosz fóbia-félelem a német harckocsiktól. Belinkeltem a Fehér Tigris című orosz filmet, amiben egy német harckocsi, egy darab Tigris irtja az orosz harckocsizókat. Az egész film egy allegória az orosz rettegésről a németektől – amit most az orosz propaganda ki is fog használni.

A II világháborúban realitás is volt, hogy egy Párduc vagy Tigris égő T-34-es mezőt hagyott maga körül. De az ukrán hadsereg nem a Wehrmacht, nem is lesz az soha, és ma a harckocsi messze nem olyan domináns tényező, mint 1944-ben. De ez a donáció ha megvalósul, akkor is jelentős.

Elősegíti-e ez az ukrán győzelmet? Olyan ukrán győzelmet nem látok, amit a nyugati véleménybuborék elképzel – Ukrajna teljes területének felszabadítását – kivéve egy orosz belső konfliktus nagyon valószínűtlen esetét. De a védekezést segítheti – hónapok múlva, ha megtörtént a kiképzés, a logisztikai rendszer létrehozása, stb. A harckocsi nem csak »támadófegyver«, a védekezésben is jó, és a Leo A4 is sokkal jobb, védettebb, mint az orosz harckocsik nagy átlaga. 20 tonnával több védelem...”

Nyitókép: A képen amerikai Bradley-harckocsik láthatóak. Fotó: Delil souleiman / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a politikai nyomás nagy volt"

Ja, a POLITIKAI NYOMÁS... ami ugye kb. teljesen elszakadt mára a valódi népakarattól... POLITIKAI NYOMÁS, amit Washingtonban néhány szobában legyártanak egész Európa számára is.

Igen, ezekre a nagyságrendekre érdemes azért újra és újra felhívni a figyelmet.

De érted, TEGYÜK FEL, hogy 1500 tankkal támadnának vagy 15000-rel, és TENYLEG be tudnának törni a Krímbe?
HOGYAN NEM LENNE ABBÓL ATOMCSAPÁS?
Erre még soha senki nem adott választ.

Amit írsz, egy szimpla baromság. Ilyen műholdas védelem nincs a tankokban. Semelyikben. Ha lenne, a ruszkik meghackelhetnék és harc közben leállnának a tankok.

Olyan ukrán győzelmet nem látok, amit a nyugati véleménybuborék elképzel – Ukrajna teljes területének felszabadítását – kivéve egy orosz belső konfliktus nagyon valószínűtlen esetét.

es ezt minel hamarabb veszik eszre, annal kevesebb ember hal meg. dehat ez a buborek zeller valaga

Kösz, tökéletesen összefoglaltad.

Fejlett páncélzata van a Leopárd2-nek.
Védelmi képessége kinetikus energiával romboló (KE) lövedékkel szemben a toronyrészen 50–60 cm, a test homlokpáncélján részen 40–60 cm vastag hengerelt acéllemezzel egyenértékű.
A tesztek alapján a 120 mm-es urán APFSDS lőszerek 1,3 km távolságból, a 152 mm-es kumulatív és 105 mm-es wolfram APDS lőszerek közvetlen közelről sem képesek áttörni a páncélt.
Dánia szintén Leopard 2 harckocsikat vetett be a Dél-Afganisztánban állomásozó csapatai támogatására.
2008. február 26-án az egyiket eltalálta egy lövedék, és sérüléseket okozott az egyik lánctalpában. Senki nem sebesült meg, a harckocsi saját lábán tért vissza a bázisára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés