Játék(elmélet) az élet

2023. január 25. 20:35

Böszörményi-Nagy Gergely
Az emberi agy tudat alatt, intuitív módon végez összetett számításokat – éppen úgy, ahogyan egy futballista számológép nélkül meghatározza a feléje tartó labda röppályáját. Látszólag észszerűtlen döntéseink is megmagyarázhatók a matematika törvényeivel – állítják a viselkedési közgazdaságtan szakértői.

Szeretjük magunkat racionális lényként látni, ám egyéni és közösségi szinten is nap mint nap hozunk olyan döntéseket, amelyekről már születésük pillanatában tudjuk, hogy ész­szerűtlenek. Miért? E heti szerzőpárosunk szerint a válasz – mint a legtöbb kérdésre – a matematikában keresendő. Moshe Hoffman a Harvard Egyetem közgazdásza, aki a tudat alatt hozott emberi döntések motivációit kutatja a Max Planck Evolúciós Biológiai Intézetben. Erez Yoeli a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatója, szakterülete az együttműködés és az altruizmus szerepe a társadalmakban. Új könyvük, a Hidden Games (rejtett játékok) központi állítása, hogy az emberi viselkedés rejtélyeinek kulcsa a játékelméletben keresendő.

Hoffman és Yoeli szerint a gazdasági, politikai, szexuális és erkölcsi jelenségek csaknem mindegyike megmagyarázható néhány egyszerű egyenlet segítségével. Egyszerűen azért, mert a viselkedésünk a bonyolult döntési helyzetek néhány alapelv mentén történő, tudat alatti leegyszerűsítésére épül. Pontosan ezeknek az alapelveknek a rendszerében segítenek eligazodni a játékelméletből ismert forgatókönyvek.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés