Moszkvánál a kezdeményezés?

2023. január 25. 13:02
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér
Kijevnek nem volt más választása, mint rendelkezésre álló erőforrásainak többségét a donbasszi frontra átcsoportosítani.

„Szoledar elestét követően az ukrajnai orosz támadó műveletek nem álltak le, sőt inkább magasabb fokozatba kapcsoltak. Ugyanis a donbasszi hadszíntér mellett immár Zaporozsje térségében is működésbe lendült az orosz hadigépezet, ahogy a Kremennaja központú észak-luganszki front alakulása szintén Moszkvának kedvező módon dinamikusnak mondható.

A hadászati kezdeményezés egyértelműen Moszkva kezében van, a korábban tervezett ellentámadások helyett Ukrajna csak reagálni tud az eseményekre, befolyásolni egyelőre nem képes azokat.

De mik is ezek a zaporozsjei hadmozdulatok? Nos, sajátságos módon Moszkva pont annál a Tokmak-Vasziljovka vonal mentén indított helyi jelentőségű offenzívát, ahová a novemberi-december óta számos elemző még egy év eleji Melitopol központú ukrán ellentámadást várt. Ám az előző év utolsó hónapjaihoz képest nagyobb léptékű változások következtek be az erőviszonyokban, jelentős részben épp a donbasszi hadműveleteknek köszönhetően.

A Szeverszk-Szoledar-Artyomovszk/Bahmut vonal menti orosz offenzíva újraindulása következtében ugyanis Kijevnek nem volt más választása, mint rendelkezésre álló erőforrásainak többségét a donbasszi frontra átcsoportosítani.

Ellenkező esetben az ottani védelem egyszerűen összeomlott volna, megnyitva az utat a Szlavjanszk-Kramatorszk agglomeráció, illetve nagyobb léptékben Zaporozsje-Dnyepropetrovszk irányába. Ennek következtében viszont a donyecki front szárnyait képező luganszki és zaporozsjei arcvonalak védelme meggyengült, mivel Kijev pont a potenciális ellentámadásokra „félretett” erőit vezényelte át, köztük például a kárpátaljai 128. hegyivadász dandárt.”

Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

na vegre, kezd latszani a mozgositas hatasa

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés