Virtuális Sztálingrád

2023. január 24. 10:07

Rácz András
444.hu
A Szoledar kisvárosért folytatott küzdelem mostanra legnagyobb részben orosz győzelemmel zárult.

„Az orosz–ukrán háborúban 2023 elejének talán legfontosabb – és a médiában leginkább látható – eseménye a Szoledar kisvárosért folytatott küzdelem volt, ami mostanra legnagyobb részben orosz győzelemmel zárult. Jelen elemzés lezárása idején az ukrán erők a városka nyugati peremén néhány háztömböt még tartottak, de a település legnagyobb része felett elvesztették az ellenőrzést. Az ütközet azzal együtt is szolgál érdekes tanulságokkal, hogy a valós stratégiai jelentősége, mint lentebb látni fogjuk, igencsak korlátozott.

Elsősorban olyan szempontból releváns a Szoledarért folytatott ütközet, hogy Oroszország milyen módon próbálja befolyásolni a háborúval kapcsolatos percepciókat mind belföldön, mind az Ukrajnát támogató nyugat-európai országokban.

Szoledar, az átlagos kisváros

A háború előtt Szoledar egy teljesen átlagos, mintegy tízezer fős ukrán kisváros volt. A viszonyítás végett ez körülbelül Budakalásznak vagy Edelénynek felel meg. Hasonló a települések mérete is: Szoledar körülbelül 12 négyzetkilométer nagyságú, ahogy Budakalász 15.

Szoledar legfontosabb jellegzetessége az itteni óriási sóbánya: az Artemszil vállalat által 2022 tavaszáig működtetett bánya Európa legnagyobb ilyen létesítménye volt: Ukrajna sótermelésének 95%-a innen származott, és bőven jutott belőle exportra is. Az Artemszil bánya akkora, hogy a létesítményben akad terem, amiben egy hőlégballont is fel lehet fújni, de rendeztek itt futballmérkőzést is. A bányában rendszeresen voltak földalatti koncertek, míg a már nem használt részeiben tüdőbetegeket kezeltek.

A só annyira meghatározó a település életében, hogy innen származik a neve is: a Szoledar oroszul a szol (só – ukránul szil) és a dar (ajándék) szavakból származik, a város neve tehát tulajdonképpen »a só ajándéka«. Ukrajnában nem ritkák a hasonló településnevek: a zaporizzsjai atomerőmű mellett a dolgozók számára felhúzott kisváros Enerhodar, tehát »az energia ajándéka«, de a Donbaszban akad Vuhledar városka is, ami az ottani szénbányáról kapta a nevét.

Szoledartól nyugatra fut egy kulcsfontosságú vasútvonal. A várostól 1-2 kilométerre északnyugatra van egy Szil nevű, tehát egyszerűen csak „só” jelentésű vasúti megálló és kereszteződés, ide érkeztek a szoledari iparvágányokról a sóval megrakott vagonok, és innen haladtak tovább Ukrajna többi része felé.”

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 444 olvasói Rácz szakértő úrral kéz a kézben megérkeztek a sor végére:

1. Szoledart soha nem veszik be.
2. Az orosz támadás kudarcot vallott.
3. Szoledart nem vették be.
4. Nem vették be az egész várost.
5. Az ukránok még nem erősítették meg a város bevételét.
6. Photosoppolt képek.
7. Nem tudták körbevenni.
8. Nincsenek hírek a város elestéről.
9. Azok ukránok, nem oroszok.
10. Szoledar igazából nem is volt fontos.

Ócska kis troll, disquson napi rendszerességgel jön vissza ugyanaz a troll, fixen azzal kezdi, hogy egy névlistán ír mindenkinek valami provokációt, na pár napja úgy bukkant fel, hogy somatic335 - legyetek bátorak.
De már így is több szó esett róla, mint amennyit az egész élete ér.

Ez a huncut Fidesz, mindig egy csomó pénzt költ arra, hogy szidassa magát...

A második bekezdésről a vadász meg a medvés vicc jutott az eszembe...
És lehet, hogy most ez tényleg valósággá fog válni.

"
Az Ukránok már így is úgy is vesztettek , mert ha katonailag nyernek, akkor a támogatásért cserébe...
"

Tavaly tavasszal leírtam: Nem létezik olyan forgatókönyv, ami alapján az ukránok megnyerhetik ezt a háborút.

Kommentel is ide a Mandinerre?
( Úgy értem, te Greasemonkey-pluginnal kiikszelted?)

Természetesen nem 100% az esélye, hogy az ukránok elvesztik a háborút, de ahhoz az kell, hogy az oroszok nagyon-nagy hibákat kövessenek el. Ami meg nem túl valószínű.

Saját nevével , vagy milyen nickkel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés