Esernyős forradalom Jászberényben

2023. január 24. 18:31

Lendvai Ildikó
Népszava
A siker záloga az »ernyőszervezet«, vagy összecsukható ernyőről van szó, ami most jól jött, de aztán összecsukva félretesszük?

„Esernyős forradalomnak Széchenyi keresztelte el március 15-ét, máig kihallható iróniával a hangjában. Az irónia lekopott, a terminus maradt. Így nevezték 2014-ben a demokráciát védő hongkongiak sárga ernyős megmozdulásait, a kockás esernyő is ott virít a magyar pedagógusmozgalom jelvényein.

A mai praktikus változat, az összecsukható ernyő egyébként épp úgy magyar találmány, mint a golyóstoll, és épp úgy elterjedt a világban. Egy Vas megyei falu vasműhelyében készültek az első példányok.

Épp ez a kérdés Jászberény kapcsán is. Persze, erős túlzás az ott történteket forradalomnak titulálni, –komolyan én sem tenném–, de fontos változást hoztak az ellenzéki választók hangulatában. Az igazi kérdés azonban az ernyőé. A siker záloga az »ernyőszervezet«, vagy összecsukható ernyőről van szó, ami most jól jött, de aztán összecsukva félretesszük?

Hogy még egy mikroméretű vátesz sem rejtőzik bennem, azt az is bizonyítja, hogy nem reméltem ezt a győzelmet. A polgármesterét talán-talán, de ekkora földindulást semmiképpen. Úgy voltam vele, mint Hargitai Miklós a Népszavában: »Egy ellenzéki győzelem kisebb fajta csoda lenne… Ám ha megtörténne, erőt adna mindazoknak, akik már kezdik feladni a reményt.«”

Nyitókép: Lendvai Ildikó Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy közepes szél elviszi az esernyőt.

Előválasztáson:-))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés