Egyszerű matek, hogy ki fogy el előbb

2023. január 24. 6:03

Demkó Attila
Facebook
Az ukránok 3%-a van a hadseregben vagy esett már el, sebesült meg, ez orosz oldalon 0,4%.

„Itt jön a képbe az, amit az oroszok kijevi visszavonulása majd a harkivi orosz vereség és a herszoni ukrán siker után sokan mondtak az amerikai katonai (nem politikai) oldalról: tárgyalni a gyengébbnek akkor kell, amikor sikert ért el. Ez a realitás, de a moralizáló Nyugaton kimondani sem lehet a tényeket, mert az ember, mégha egy Kissinger is, gyorsan mehet önkritikát gyakorolni.

Az ukrán populáció 3%-a van a hadseregben vagy esett már el, sebesült meg, ez orosz oldalon 0.4%. Egyszerű matek, hogy hasonló veszteségek esetén ki fogy el előbb.Persze óvatosan kell bánni az orosz sikerek továbbgondolásával. Nagy városokat ez az orosz haderő nem tud bevenni, Ukrajnát nem tudja egészében maga alá gyűrni – Ukrajna egyszerűen túl nagy méretben és túl nagy a gyűlölet is az oroszokkal szemben.

Csak éppen rosszabb helyzetben fogja Ukrajna végezni, mint ha a sikerei csúcsán tárgyal – a tavasszal talán volt lehetőség egy fájdalmas kompromisszumra, de az lezárta volna 1 hónap után ezt a szörnyűséget. Oroszország stratégiai szinten, (gazdaságilag, politikailag, társadalmilag) hosszabb távon mindenképpen többet veszít, mint amit Ukrajna szétlőtt részével, egy befagyott konfliktussal, a Nyugattal való szakítással és a kínaiak alá beszorulással »nyer« –  de ez nem fogja vigasztalni az ukránokat.”

Nyitókép: Mandiner Archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár látnám már a végét! Sohasem volt ez ukrán-orosz háború!

Kíváncsi vagyok, hány ukránnak esik le, h. még egy jó kis autonómia a K-i részeknek is jobb lett volne ennél a borzalomnál? Nem férnek a bőrükbe. Ez a legújabb nyelvtörvényük sem szerintem angolszász-EU tollbamondás, ennyit tudnak, ennyit érnek, saját fejlesztés, maguknak köszönhetik, h. ide jutottak., bár az Államok nélkül semmire sem mentek volna.

Remélem, megköszönik majd a vezetőiknek. A lengyel szerep is szomorú. Banderát nem lehet zárójelbe tenni, mikor az ukrán néppel, vezetéssel azonosulnak. Nem kellene. A cél nem szentesítheti az eszközt.

Még győzelem esetén is rengeteg további probléma vár az oroszokra. Mit szálljanak meg, hogyan működjön a közigazgatás egy ellenséges országban? Semmiféle reális terv nincs erre. Talán még az oroszoknak is az a legegyszerűbb, ha marad a végtelen állóháború.

És az oroszok 2008-2014 között ezt kérték tőlük.
Persze, értem én, önrendelkezés, meg függetlenség (meg az amerikai érdekek a háttérben, amiről mindenki tud, csak senki nem beszél róla), csak hát azok a realitások, azokat nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni.

Az iraki, afganisztáni háborúnál, líbiai, szíriai bombázásnál is hiányoltad az agresszor békevágyát, ugye? Vagy ez most a szokásos kettős mérce?

Szerintem korrekt cikk Demkótól, kár, hogy az emberek egyre inkább elfogultabbak egyik vagy másik irányba. Nem lenne szabad, csak a magyar érdeknek kellene számítani.

Azért ebben van egy emberi kognitív működés is. Tavaly ilyenkor béke volt, és senki nem hitte el, hogy háború lehet. Most háború van, és "végtelen állóháború"-ra számítunk. De Isten a változások Istene, nagyobb, mint a mi elménk.

Szerintem is. A cikk fő üzenete az, hogy az ukránok arányaiban sokkal többet használtak föl eddig erőforrásaikból, mint az oroszok, ezért a háború kimenetele nem lehet kétséges SENKI számára sem.

Ezért IS tisztességtelen és végtelenül cinikus a nyugati hozzáállás, hiszen az első pillanattól kezdve tudható volt, itt Ukrajna NEM győzhet, egyszerűen Oroszország atomhatalmi helyzeténél fogva SEM.

Ami orosz-ukrán háborúként van tálalva, az tulajdonképpen egy polgárháború, amit nyugatról mosolyogva néznek, megéri nekik az a kis recesszió, bőven lesz kompenzáció érte, csak a népet kell valami maszlaggal leszedálni 1-2 évig.

Ha Odesszáig el tudna menni, azzal gyakorlatilag vazallusává tenné a maradék Ukrajnát. Az a rész Oroszország nélkül életképtelen lenne, met a nyugati világ egészen biztosan nem akarná nyakába venni koloncnak az eltartását.
Most még sci-fi egy déli invázió, de ha összeomlik a front, akkor könnyen lehet realitás belőle.
És ez megoldaná azt a kérdést is, hogy mit kezdenek az oroszok az őket gyűlölő ukránokkal a hátukban.

Amerikaiaknak az ölükbe hullott a lehetőség Oroszország meggyengítésére, ami valamiért még mindig elsődleges szempont a számukra. Az amerikai védelmi költségvetés +10 százalékáért Oroszország hosszú időre kicsinálja önmagát, miközben ők legfeljebb csak zsoldosokat veszítenek.
Európában szerintem sokan látták, hogy ez a háború számukra is végzetes, csak éppen az amerikai zsaroló potenciál akkora, hogy lehetőségük sem volt az érdekérvényesítésre - vagy egyenesen amerikai bábok ülnek a döntéshozó helyeken.
Emberek százezrei halnak meg, még többen megnyomorodnak, milliók lesznek földönfutók, tízmillióknak esik az életszínvonala, mindezt a cinikusan kivitelezett hegemóniafenntartás miatt.

Szerintem a 35 reális lehet, ha a krími és donbasszi lakosokat is Ukrajnához számítjuk. Ha nem, akkor reális lehet a háború kezdeti 30 millió alatti becslés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés