Felmérés: az Erasmus-program felfüggesztése Brüsszel öngólja

2023. január 23. 8:13
A brüsszeli döntéshozók vélhetően a magyar kormányra akartak nyomást gyakorolni, de valójában az Európai Unióval szembeni ellenérzéseket korbácsolták fel. Legalábbis ezt mutatják a számok.

Leginkább a fiatalokat háborította fel az Európai Unió, amikor kilátásba helyezte az Erasmus-program hazai felfüggesztését – derül ki a Társadalomkutató múlt heti felméréséből, amelyet most a Mandiner közöl először.

A kezdeményezésről értesülők kétharmada (65%), azon belül a 18-29 éves korosztály több mint háromnegyede (77%) elítéli a magyar diákok uniós egyetemeken való tanulását támogató program felfüggesztését.

Csák János az Erasmusról: Lesz megegyezés a kormány és a Bizottság között

Az Erasmus-program Magyarországi felfüggesztése bombahírként robbant be két hete, ezért nem meglepő, hogy a magyar társadalom minden csoportjának többsége azt állította a múlt heti felmérés során, hogy értesült a brüsszeli nyomásgyakorlásról.

Arra a kérdésre, hallottak-e arról, hogy „az Európai Unió az Erasmus-program magyarországi felfüggesztését kezdeményezte” a válaszadók 62 százaléka felelt igen-nel, azaz három megkérdezettből majdnem minden második.

A kezdeményezés magas hírértéke abban is tükröződik, hogy sokan véleményt is tudtak alkotni az ügyről. Arra a kérdésre, hogy „mindent egybevetve”, jól döntött-e az Európai Unió, amikor „kezdeményezte a magyar diákok külföldi tanulását támogató Erasmus-program felfüggesztését”, az összes megkérdezett 62, a hírt ismerők körében 65 százalék felelt nem-mel.

Ez azt jelenti, hogy az Erasmus-program magyarországi felfüggesztésének kilátásba helyezésével

közel ötmillió magyar ellenérzését váltotta ki a Bizottság.
Forrás: Társadalomkutató

Mindezt hangsúlyozottan támasztja alá, hogy különösen a fiatal felnőttek (18 és 29 év közöttiek), az Erasmus-program potenciális haszonélvezői körében magas a brüsszeli nyomásgyakorlás elutasítottsága.

A fiatalok körében azok, akik hallottak a felfüggesztésről, lényegében ötből négyen (77 százalék) helytelenítették azt.

A Társadalomkutató készítette a „Magyar Ifjúság 2020” kutatást. Ennek adataiból az derül ki, hogy az akkor 15-29 éves fiatalok közül mintegy 100 ezren (a teljes ifjúsági minta nyolc százaléka) tervezett külföldön tanulni. Az Erasmus-program esetleges felfüggesztése tehát akár százezer fiatal tanulási terveit nehezítené meg.

A brüsszeli döntéshozók vélhetően kezdeményezésükkel a magyar kormányra akartak nyomást gyakorolni, de valójában az Európai Unióval szembeni ellenérzéseket korbácsolták fel. Az Európai Unió által finanszírozott Eurobarometer-kutatás szerint a 15 és 24 év közötti magyarok 69 százaléka (a teljes népesség 56 százaléka) „bízik az Európai Unióban”. Miközben tehát a magyarok és különösen a fiatal magyarok általában inkább EU-pártiak, ebben a kérdésben, különösen a fiatalok többsége EU-kritikus. Mindez aligha lehetett a brüsszeli döntés szándéka.

Érdekesség még, hogy a magyar társadalomra jellemző politikai polarizáció ebben a kérdésben csak mérsékelten érvényesül. Kevésbé meglepő, hogy magyar kormánnyal elégedettek 76 százaléka elítéli az Erasmus-program felfüggesztéséről szóló EU-döntést (4 nem). Az azonban figyelmet érdemel, hogy a magyar kormánnyal elégedetlenek megosztottak: 42 százalékuk elítéli a brüsszeli döntést, 38 százalékuk nem. Nincs tehát olyan csoportja a magyar társadalomnak, amely az Erasmus-ügyben Brüsszel oldalán állna.

Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

***

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról beszélj, hogy az alapítványi egyetemek hallgatóit miért diszkriminálják? Egy hallgató miért lehet brüsszeli politikai körök célpontja?

Hogyan lehet az alapítványi egyetemekkel szembeni szemétkedés eszköze a hallgatók diszkriminálása? Amikor ugyan ebben a kérdésben, Katar esetében egy bőrönd pénz hatására már eltekintenek a kritikától.

Ez már beismerése annak, hogy a brüsszeli idóták érvei végleg kifogynak, ez már a gyerekes dac "csakazértis" fokozatát jelenti. Hiszen nyugaton is ülnek politikusok egyetemek kuratóriumában, szenátusában. Korrupt, szovjet mintájú diktatúra, ez jellemzi már az EU-t.

Bután kontraproduktivak.

Én azt kérdeztem, mi köze van a hallgatónak ahhoz, hogy milyen fenntartású az egyetem, ahol tanul? Nem a kuratóriumtól függ, hogy mit tanul. Ez csak szemétkedés az EU részéről, sunyi szándék, hátha az egyetemistákat fel tudják lázítani.

Az iskolásoknak LMBTQ képzés sunyi szorgalmazása azáltal, hogy támadják a gyermekvédelmi törvényt, az egyetemistákat tőlük független politikai okok miatt kizárni az Erasmusból - szovjet típusú diktatórikus módszerek. Látszik, hogy elfogytak Brüsszelben az érvek, mert már tagállami hatáskörökbe pofáznak bele.

Lisztkukacot is lehet tenni az élelmiszerekbe - na ez való az EU vezetés hatáskörébe, az ilyen pitiáner, lobbik által diktált, jól megfizetett intézkedések.

Itt inkább az a probléma, hogy az egyetemek nem válnak woke, LMBTQ, gender ideológiák tenyészetévé, ahogyan az nyugaton már alakul. Talán az a probléma, hogy ezek a diákok nyugati társaikkal találkozva másképpen gondolkodnak majd.

A nyugati kuratóriumok politikus tagjai talán csak dísznek vannak ott, nem szólnak bele semmibe, nem nyilvánítanak véleményt?

"Ez egy téves képzet sok jobboldaliban. Nem ismerik a nyugati egyetemi oktatást, ezért azt hiszik ott egész nap LMBTQ propaganda megy és transzvesztiták táncikálnak a folyosókon."

Nem így működik a dolog, de meghatározóan jelen van. Nemzetközi normává tették a mentálisan sérültekhez való hozzáállást.

Olvass egy kicsit:

https://index.hu/kulfold/eurol..

Nyugaton úgy gondolták, hogy az onnan jövő pénzeket csak náluk tudjuk elkölteni, tehát előfinanszírozzák az ottani cégek felé irányuló megrendeléseket. Aztán kiderült, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie, ezekből a pénzekből létrejöhetnek hazai cégek is, akik feleslegessé teszik a külföldi megrendeléseket.

Ursula összehordott tücsköt -bogarat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés