Bátor elnök Macron: nyugdíjreformba kezd, a szakszervezetek meg akarják bénítani Franciaországot

2023. január 18. 15:53
Megkezdené a nyugdíjkorhatár kitolását a francia kormány, a szakszervezetek azonban rögtön az egész országot megbénító sztrájkokat hirdettek csütörtökre.

Ha valamit nem szeretnek a lázadó hajlamú franciák, azok a nagy elnöki reformtervek, amik esetleg kényelmetlenséget okozhatnak a nagy nemzet fiainak és lányainak. Macron viszont nekikezd a nyugdíjrendszer átalakításának.

Emmanuel Macron francia elnök és kormányfője, Élisabeth Borne 2023-at a nagy nyugdíjreform terveivel kezdik. Borne bejelentette, hogy

62-ről 64 életévre emelik a nyugdíjba menetel korhatárát 2030-ra.

A reformot idén szeptemberben kezdenék el, és fokozatosan emelnék a korhatárt a következő években.

Borne-ék célja a nyugdíjrendszer egyensúlyának és fenntarthatóságának biztosítása. A miniszterelnök úgy véli, hogy ha a mostani status quo maradna meg, akkor tíz év alatt 150 milliárd eurónyi hiány halmozódna fel, a reformtervek azonban 2030-ra egyensúlyba hozhatnák a költségvetést.

A kormányfő szerint az új rendszer igazságos lenne, mert egyébként senkinek nem kellene több mint 44 évig dolgoznia, így aki 18 évesen állt munkába, a jövőben is 62 évesen elmehetne nyugdíjba. Emellett a minimumnyugdíjat a minimálbér 85 százalékáig emelnék,

ami jelenleg bruttó 1200 euró (bruttó 480 ezer forint) lenne Franciaországban.

Hozzá kell tenni: Macron elnök eredetileg 65 éves nyugdíjkorhatárról beszélt, a bejelentés azonban egy év könnyítéssel 64 évről szól.

Nem meglepő módon a francia szakszervezetek nem örülnek az enyhített elnöki reformterveknek sem. Szerintük a tervek nem fairek, ezért sztrájkot hirdettek most csütörtökre, január 19-re.

A szakszervezetek azt remélik, hogy egész Franciaországot meg tudják bénítani a sztrájkokkal.

Már kedden tüntetők vonultak Marseille utcáin, fáklyákkal és poszterekkel vonulva.

A francia közlekedési miniszter, Clement Beaune azt javasolta, hogy senki ne utazzon január 19-én a tervezett sztrájkok miatt, szerinte „rémálom” következik majd a közlekedésben.

Mint arról a Le Monde beszámol: Macron a terveihez támogatókat nyerhet a jobboldalról. A mostanra jelentősen meggyengült, gaullista Republikánusok valószínűleg támogatni fogják az elnöki javaslatot, és ezzel meglehet a nemzetgyűlés többségének támogatása.

A speciális francia szabályozás szerint egyébként a francia kormány a nemzetgyűlés többségi támogatása nélkül is keresztül verhet és bevezethet egy törvényt – csak ez esetben szabályozott módon

szembe kell néznie egy bizalmatlansági szavazással is, amit vagy megnyer, vagy pedig elbukik.

A kormány szándékai szerint február és március folyamán tárgyalnának a nyugdíjreformról a nemzetgyűlésben, s elfogadás esetén szeptember 1-jén lépne életbe.

 

Fotó: Mohammed BADRA / POOL / AFP

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyűlöletbeszédért feljelenthetővé tetted magad.

Arra gondolsz, amit Debreczeni megírt, miszerint egy éjszakán át gondolkodtak Gyurcsányék, hogy hajlíthatnák meg a valóságot?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés