Gulyás Gergely: A kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjakat akkor is, ha Brüsszellel nem lesz megállapodás

2023. január 12. 9:53
A miniszter elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság eljárását. Amennyiben nem sikerül megállapodni, a kormány pert kezdeményez az Európai Bíróságon.

Délelőtt 10 órától kezdődött az év első Kormányinfója, ahol Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely számolt be a szerdai kormányülés részleteiről. A tárcavezető az Erasmus-üggyel kapcsolatban elmondta, a kormány álláspontja egyértelmű:

elfogadhatatlan az Európai Bizottság döntése. 

Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban. A kormány úgy járt el ahogyan Brüsszel kérte - tette hozzá. Navracsics Tibor egyeztetni fog, és reméli a kabinet, hogy félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus ösztöndíjakat. Ennek költségvonzata öt milliárd forint. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bíróságához fordul a magyar kormány. Jelezte ugyanakkor, hogy egyelőre nem tudják mit akar a bizottság. 

A tárcavezető kifejtette, hogy Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a kormány úgy járt el, ahogy azt az Európai Bizottság kérte. A miniszter úgy folytatta, az érintett egyetemeken történt modellváltása óta egy év alatt 18 százalékkal nőttek a tudományos közlemények száma. Gulyás Gergely szerint a hazai egyetemek a nemzetközi rangsorokban is erősödtek, 11 hazai felsőoktatási intézmény szerepel a világ a legjobb 500 egyeteme között. 

Ekkora lesz a növekedés

Gulyás Gergely elmondta, a szerdai kormányülésen áttekintették a költségvetést és a jövő héten nyújtják be a módosításokat, amit márciusban fogadhatja el azt az Országgyűlés. A gazdaság helyzetével kapcsolatban úgy fogalmazott,

a tavalyi évben sikerült csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot. 

A miniszter szerint tavaly az első tíz hónapban a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek. Kifejtette, tavaly foglalkoztatottsági rekordot ért el az ország, az év végére a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. 

A rezsivédelmen van a fókusz

– mondta Gulyás Gergely, aki szerint a legfontosabb cél idén a recesszió elkerülése, valamint hogy a nyugdíjak és a reálbérek is növekedjenek. Állítása szerint minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen. 

Jól járnak a családok

A kormány úgy számol, hogy idén 1,5 százalékos lesz a növekedés, így jó az esély arra, hogy a recessziót elkerüli a magyar gazdaság, míg a hiány az idei esztendőben 3,9 százalékos lesz, továbbá az államadósság is csökkenhet.

A családtámogatások bővülnek, mivel a 30 év alatti nők esetében a gyermekvállalást szja-mentességgel jár majd” 

– szögezte le.

Az Európai Parlament korrupciós botránya kapcsán kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megjegyezte: itt az ideje, hogy az EP a magyar vagyonnyilatkozati szabályokhoz igazítsa a sajátját. Szerinte a parlament akkor tud hiteles szereplő maradni, ha feltárja ezt a botrányt és levonja a következtetéseket. Nyilvánvaló, hogy az EP vagyonnyilatkozati rendszere nem maradhat így – szögezte le Gulyás Gergely.

Szemben a józan ésszel

Arról, hogy több baloldali, elsősorban DK-s polgármester is nemet mondott a rezsitámogatásokra, azt mondta: ha valaki nem jön el egy ilyen egyeztetésre, akkor az nyilvánvalóan nem igényli az állam támogatását. A miniszter ugyankkor örömét fejezte ki, hogy a polgármesterek többsége leült tárgyalni a kormánnyal. 

Abszurdnak tartjuk, hogy a Lánchíd továbbra is le van zárva mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől

– mondta az erre vonatkozó kérdésre Gulyás. Szerinte tarthatatlan, hogy három egy három kilométer hosszú szakaszon nem lehet átkelni a Dunán. Ez a megoldás a józan ésszel is szemben áll – tette hozzá.

A Mandiner kérdésére elmondta: a koronavírus fenyegetettség ellenére jelen pillanatban nem kívánnak semmilyen korlátozást bevezetni a Kínából hazánkba érkezőkre.

Nem veszik át a Biodómot

Karácsony Gergely főpolgármester kijevi látogatása során tett kijelentéseit, miszerint „A magyar kormány nem azonos Magyarországgal, a magyar kormány pedig gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik" a miniszter kérdésünkre úgy értékelte:

Karácsony Gergely mondatának első része buta, második fele pedig felelőtlen kijelentés.

A Biodóm sorsáról, amelynek kapcsán Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tavaly év végé azt mondta, hogy „ha nem ad pénzt a kormány a fővárosnak az állatkerti Biodóm befejezésére, a Városháza átadja a létesítmény kulcsait a kabinetnek", kérdésünkre azt mondta: „Nem kaptunk kulcsokat, de ha a főpolgármester-helyettes úr a saját lakásának kulcsát nekem átadja, azzal sem tudnék mit kezdeni. Egy ez fővárosi program, amelyhez egyszer már plusztámogatást adott a kormány.”

A főváros felelőssége, hogy befejezze a beruházást 

– szögezte le Gulyás Gergely.

A pedagógus-megmozdulások kapcsán hangsúlyozta: csak azt kérték az érdekképviseleti szervezetektől, hogy tartsák be a jogszabályokat a tiltakozások kapcsán. A miniszter reményét fejezte ki, hogy már rövid időn belül megvalósulhat a tanárok béremelése, visszamenőlegesen is. Megismételte, hogy nagyra becsülik a tanárok munkáját, és elismerik a béremelésre vonatkozó követeléseiket. 

 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 231 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jaja... aztán olvasgasd Gyurcsány-Karácsony-Jakab-MZP vagy akár a 444-hvg-stb. FB oldalát, és 100%-os egyenbégetetést találsz. Mivel kőkeményen CENZÚRÁZNAK minden egyes kommentet.

Igen, ehhez képest a magyar kormány vagy Orbán Viktor (vagy akár: a mandiner, hoppá!) kommentfalára bármit, szó szerint bármit be lehet írni.

De NYILVÁN utóbbi a DIKTATÚRA, előbbiek meg a nagybetűs DEMOKRATÁK...

"Jól járnak a családok"

????????????

Na igen... nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez okos húzás volt a brüsszelitáktól/moslékellenzéktől (ugye a kettő egy és ugyanaz, avagy utóbbi az előbbinek a kihelyezett tagozata).

Az alapítványi egyetemek a hallgatók számára is érezhetően jobban működnek. 5 milliárd forint pedig nem tétel. Amúgy hosszú távon az Erasmusnál jobb ösztöndíjprogramokra van szükség, top brit tengerentúli és távol-keleti egyetemekre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés