Ellenőrzés nélkül, euróval a zsebben lehet már utazni Horvátországba

2023. január 1. 8:02
Sok újdonság lépett életbe vasárnaptól.

Horvátország vasárnap nulla órától tagja a schengeni övezetnek, így a horvát-magyar határátkelőket is megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az utazók – jelentette be a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőn szombat éjszaka tartott ünnepségen. Gordan Grlic Radman – aki korábban Horvátország budapesti nagykövete volt – beszédében magyar nyelven is történelmi lépésnek nevezte mindkét ország számára a schengeni övezethez csatlakozást.

Úgy fogalmazott: országa két stratégiai célt is megvalósított ezzel a nappal, hiszen nemcsak a schengeni szabályok léptek életbe a belső határokon, de az eurózóna tagja is lett Horvátország. Hozzátette, hogy amikor budapesti nagykövet volt – 2012 és 2017 között –, hazája akkor lett az Európai Unió tagja, most pedig a külügyi tárca minisztereként jelentheti be, hogy Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, ami teljes mozgásszabadságot jelent az EU-n belül.

Ez megkönnyíti és egyben javítja, előmozdítja a határokon átnyúló együttműködést. Hatalmas előrelépés gazdasági téren ez két olyan nemzetnek, amelynek 800 éves közös történelme van”

– szögezte le a horvát politikus.

Gordan Grlic Radman szerint a határ mentén élők számára, akiknek birtokaik vannak a határ túloldalán, nagy előrelépés, de a turizmus szempontjából is további fellendülést hozhat a határ szabad átjárhatósága.

Köszönjük a baráti Magyarországnak a támogatást”

– hangsúlyozta a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térségének fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen felidézte, hogy évtizedekkel korában még milyen nehézségei voltak a határon átlépésnél.

Mostantól azonban már megállás és várakozás nélkül kelhetnek át azoknak a turistáknak a százezrei, akik az Adriai-tengerhez utaznak”

– emelte ki.

A határellenőrzés megszűnésével mindkét oldalon új együttműködési lehetőséghez jutottak a vállalkozók, de a horvát nemzetiségűek számára is kiemelkedő eredmény, hogy sokkal könnyebben tarthatják a kapcsolatot a túloldalon élő rokonaikkal, barátaikkal - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A Letenye-Muracsány közúti határátkelőn tartott ünnepségen részt vettek a két ország nagykövetei, valamint kisebbségi képviselői, Zala megye és a határ menti települések vezetői, illetve Muraköz megye és a közeli települések irányítói is. Horvátország schengeni övezetbe belépésével a horvát-magyar határon 15, a horvát-szlovén határon pedig 58 átkelőhelyen szűnt meg az ellenőrzés.

Elköszöntek a kunától

Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel. A szükséges jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország január elsején az euróövezet tagjává válhat.

A tagországok pénzügyminiszerei megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján a kunát euróvá konvertálják. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozza meg. Ez megfelel a kuna jelenlegi középárfolyamának az árfolyam-mechanizmusban (ERM 2).

Horvátországban az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben.

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tény1: a térségünk 5 legnagyobb országa (PL, RO, HU, CZ, BG) NEM vezette be az eurót.
Tény2: Szlovákia amióta bevezette az eurót, trendszerűen gyengébb növekedést tud felmutatni, mint az említett országok.
Tény3: Mintha Dél-Európa is küszködne "NÉMIKÉPP" az euróval...

Nem kellene a 444-hvg-telexes kétbites agitpropot készpénznek venni ("euró= főnyeremény, mennyei manna, sőt voltaképpen az élet célja").

Lengyelország, Románia... mindenki hülye... csak a 444-es sztrovacsekek a helikopterek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés