Csütörtökön Orbán Viktor körül forgott a cseh belpolitika

2022. december 15. 19:41
A januári elnökválasztás két legesélyesebb indulója is Magyarországra érkezett.

A cseh elnökválasztási verseny Orbán Viktorról szól ma – tweetelte ki csütörtökön Jakub Janda, a kormányon lévő Polgári Demokrata Párt képviselője.

Két politikus, egy téma: Orbán Viktor

A politikus két képet csatolt állítása alátámasztásául: az egyiken a volt kormányfő, a 2021 októberében vereséget szenvedő Andrej Babis látható, aki a magyar-szerb határra utazott a migrációs politikát vizsgálni. A másikon a korábban a NATO-ban pozíciót betöltő Petr Pavel szerepel, aki magyar újságírókkal és NGO-szereplőkkel találkozva értette meg, „hogy bukott meg Orbán a gazdaságpolitikában”.

Csehországban az elnökválasztás első fordulója január 13-14-én lesz, a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kellene megszereznie egy jelöltnek a győzelemhez. Ha ez nem sikerül,

a január 27-én és 28-án lebonyolítandó második fordulóba jutó két jelölt között már az egyszerű többség dönt.

A közvetlen választásra 21 jelentkező adta be a cseh belügyminisztériumban indulási kérelmét. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a katonai múlttal rendelkező Petr Pavel áll az élen 22,5 százalékos támogatottsággal, a második Andrej Babis volt miniszterelnök 22 százalékkal, a harmadik Danuse Nerudová közgazdász 15 százalékkal.

A két legesélyesebb induló érkezett tehát a kampány hajrájában Magyarországra, valószínűleg közöttük fog eldőlni, hogy ki váltja az idős és betegeskedő Milos Zemant az államfői székben.

Nyitókép: Twitter 

Összesen 175 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés