Uniós biztos: Románia és Bulgária készen áll a schengeni csatlakozásra

2022. december 13. 20:04
Ylva Johansson szerint a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára.

Románia és Bulgária készen áll a szabad utazást biztosító schengeni térséghez való felvételre, az EU-nak jogi kötelessége ezt biztosítani, nekik pedig legitim elvárásuk, hogy csatlakozhassanak – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős biztos az Európai Parlament keddi plenáris ülésén.

A biztos az uniós igazság- és belügyi tanács múlt heti döntésére reagált, miután a testületben nem született meg az egyhangú döntés e két tagállam felvételéről. Mint mondta, az Európai Bizottság már régóta úgy véli, hogy

Bukarest és Szófia már minden csatlakozási feltételnek megfelelt,

már több mint egy évtizede várnak erre a pillanatra. Hangsúlyozta, hogy ez a két ország hatalmas feladatot lát el, több mint százezer, a háború elől menekülő ukránt fogadott be.

„A schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára”

Kiemelte, hogy magának a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára, hogy megbirkózzon a migrációs és biztonsági kihívásokkal. Fel kell venni a harcot a szervezett bűnözéssel szemben, elő kell segíteni a határokon átnyúló rendvédelmi együttműködést,

e két ország csatlakozása megkönnyítené a rendőrségi és határvédelmi szervek közötti információcserét is.

Üdvözölte, hogy a múlt heti igazság- és belügyi tanácskozáson előrelépés történt az uniós menekültügyi csomaggal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának késleltetése csak hátráltatja ennek a migrációs problémának a megoldását.

A románok szerint ők igenis teljesítették a schengeni feltételeket

A románok több mint 70 százaléka úgy gondolja, hogy teljesítették a schengeni csatlakozás összes feltételét, legalábbis ez derül ki egy friss felmérésből, amelyet az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet által a LARICS kutatóközpont megrendelésére készítettek. A kutatásban megkérdezettek 72,4 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy Románia teljesítette az összes kritériumot.

Gál Kinga: Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában hangsúlyozta:

Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett.

A két ország 11 éve vár a schengeni tagságra, akkor közölte először az Európai Bizottság, hogy készen állnak a csatlakozásra. Az Európai Parlament ezt számtalan határozatban megerősítette - tette hozzá.

„Románia és Bulgária méltatlan helyzetbe került a konszenzus hiánya miatt, pedig maradéktalanul teljesítették a feltételeket, keményen védik határaikat, az unió külső határait, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében” – hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a schengeni megállapodás az európai integráció egyik fő vívmánya, és elfogadhatatlan, hogy uniós tagállamok rekednek ezen kívül indokolatlanul.

„Súlyosan képmutató magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével vádolják alaptalanul, addig a régi tagállamok következmények nélkül bonthatják meg az egységet egy ilyen súlyos kérdésben” – húzta alá Gál Kinga.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most az osztrák és holland vétót késleltetésnek nevezik. Ki nem ejtik a szájukon, hogy vétó.

Azért, mert van!
Rájuk jár a rúd!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés