Krónikus

2022. december 9. 10:41

Németh Péter
Népszava
Működik a magyarországi, speciális jogállam. De lapunk azért ezt nem hagyja annyiban.

„Legszívesebben csupán újra ideillesztenénk a két és fél évvel ezelőtti karikatúránkat, de mert nem tehetjük – tiszteljük a törvényeket, az ám! – az Alkotmánybíróság szerdai döntéséből idézünk:

»Az indítványozó által – ez a Népszava, amely a másodfokú bíróság döntését kérte alkotmányellenesnek nyilvánítani – kiadott politikai napilap 2020. április 28-i számában »KRÓNIKUS« címmel olyan karikatúra jelent meg, amelyen balról az országos  tisztifőorvos a sajtótájékoztatókon használatos pulpitus mögött állva, jobbra pedig a  keresztre feszített Jézus Krisztus látható. A karikatúrán az országos tisztifőorvos a  kereszten függő Krisztusra tekint és a feje fölött megjelenő szövegbuborékban a  következő mondat szerepel: »Alapbetegsége függőséget okozott«. 

A karikatúra miatt dr. Vejkey Imre országgyűlési képviselő bírósági eljárást  kezdeményezett, és kérte annak megállapítását, hogy az indítványozó megsértette a  teljes keresztény vallási közösség méltóságát, és ezen keresztül a felperes  személyiségi jogát. A felperes szerint az indítványozó által közzétett karikatúra  kifigurázta Jézus kereszthalálát, ezzel megalázó és gyűlöletkeltésre alkalmas módon kigúnyolta a keresztény hit alapját.«

Az AB ezt az érvelést fogadta el, nem pedig a vélemény-nyilvánítás szabadságát emelte ki. Még akkor sem, ha a határozatban ez is olvasható: »A vallási közösségek tagjainak meggyőződését  azonban köteles figyelembe venni: az objektív intézményvédelem kiüresedne, ha a  jogalkalmazás figyelmen kívül hagyná, hogy mit jelent valamely vallási közösség  tagjai számára hitük központi elemének a karikírozása, még akkor is, ha a közlésnek  ilyen célja nincs.«

Figyeljünk a nehezen értelmezhető jogi szöveg utolsó, egyértelmű kijelentésére, arra, hogy a közlésnek nem volt célja a hit központi elemének karikírozása. Másként: a Népszava karikatúrája nem sértett senkit. Ez áll a szövegben.

És mégis: az AB dr. Vejkeynek adott igazat.

Működik a magyarországi, speciális jogállam. De lapunk azért ezt nem hagyja annyiban. Mert a helyzet, itthon, krónikus.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kulturáltság kérdése, ki meddig megy el vagy él vissza a szólásszabadsággal . Ezt a határvonalat erkölcsileg, mentalitásban, kulturáltságban lehet érezni.
Az ellenzék lakájmédiájának a propagandistáinak nem sikerült érzékelnie ezt a határvonalat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés