Puccskísérlet: karddal és számszeríjjal döntötték volna meg a német kormányt

2022. december 8. 16:10
Ahogy derülnek ki a részletek, egyre kevésbé lehet komolyan venni a „Reichsbürger” nevű puccstársaságot, a német sajtó mégis igyekszik felnagyítani a fenyegetést.

Emlékeznek még a Nagy Októberi Balatonszemesi Igazoltatásra? Arra, amikor a rendőrök által megállított páros – akik otthon fabrikált iratokkal furikáztak – férfitagja szembeszegült az őt igazoltató egyenruhásokkal, mondván, Magyarország valójában egy külföldön bejegyzett cég, továbbá őt nem lehet személyként igazoltatni, mert „nem vagyok személy. Ember vagyok.”?

Elhíresült balatonszemesi igazoltatás: hivatalos személy elleni erőszak miatt indult nyomozás (VIDEÓ)

Már több mint 650 ezren tekintették meg az interneten szélsebesen terjedő videót, amelyen egy szeptemberi közúti igazoltatás látható, ahol az autóban ülő pár felvette és felrakta a YouTube-ra, ahogy szerintük törvénytelenül igazoltatják őket. Nem tudnak személyként igazoltatni, mert nem vagyok személy. Ember vagyok" - mondta a férfi, akit épp igazoltatni akartak.

Nos, első, de legalábbis második blikkre a német „Reichsbürger” vagyis „birodalmi polgárok” nevezetű mozgalom is valami hasonlóra hajaz. Vezetőjük, XIII. Henrik, Reuß hercege, aki a korábbi türingiai hercegség fölött uralkodó család tagja, a mozgalom pedig a covid-járvány alatt lett valamelyest népszerű. Kollégánk, aki megfordult Lipcsében a szervezet egy tüntetésén, úgy jellemezte őket, mint „többségében alufóliasisakos félbolondok, nagyrészt ártalmatlanok; igaz, egy-két keményebb figura is van közöttük, de összességében azért nem akkora a fenyegetés, mint amekkorának beállítják. Egy közepes falu polgármesterének megpuccsolása sem jönne össze nekik”.

Németország-tagadó, nem túl erőszakos bolondok.

Valóban volt rá precedens, hogy 2016-ban egy Reichsbürger-tag rálőtt egy rendőrre, aki később belehalt sérüléseibe. Természetesen minden emberélet elvesztése tragédia, de ez az egy emberölés a Reichsbürger és a vele rokonszervezet Selbstverwalter 21 ezer tagjával és ötéves átlaggal számolva alacsonyabb, mint a teljes népesség arányaiban mért gyilkossági ráta (Németországban évente 100 ezer főre jut egy gyilkosság, vagyis évente mintegy 800-830-at követnek el), és becslések szerint mintegy öt százalékuk szélsőjobbos, ami – már amennyiben továbbvisszük a német domináns diskurzus definícióit, és az AfD-szavazókat szélsőjobbosnak tekintjük – szintén elmarad az országos átlagtól.

Mégis mintegy háromezer egyenruhás csapott le 130 helyszínen az állítólagos államellenes szervezkedőkre országszerte, huszonöt embert egyből őrizetbe is vettek, és óriási a felhajtás a történtek körül, aminél érdekes gyorsasággal és intenzitással jelen volt a német sajtó is. 

Puccsra készültek Németországban - óriási razziával csap le a rendőrség!

A német sajtó, köztük a Die Welt arról ír: egy rejtélyes szerveződés erőszakos puccsra készült a német kormány ellen, hogy egy másfajta államformát vezessen be. A szervezkedők ellen szerda reggel óta több mint 130 helyen csapott le a rendőrség, razziákat tartanak szerte az országban, mintegy háromezer fős szövetségi és tartományi rendfenntartó erő részvételével.

Most legújabban az derült ki róluk, hogy az újabban lefoglalt fegyverarzenál

két hosszúcsövű fegyverből, egy pisztolyból, kardokból, számszeríjakból, riasztó- és jelzőpisztolyokból állt,

volt köztük szolgálati fegyver is.

Egyéb információ híján a szervezet Bundeswehr- és rendőrségi kapcsolatait hangsúlyozzák – illetve, hogy a szervezet tagjai között fegyverjártassággal bíró emberek is voltak (ez a 40 és 60 év közötti életkor és a korábbi, 2011-ig fennálló sorkötelezettség ismeretében körülbelül annyira meglepő, mint hogy férfiak is tagjai voltak a szervezetnek).

Kár lenne megmosolyogni őket

A helyzet komolyságát megőrzendő ezért most olyan írások keringenek a német sajtóban, mint például Michael Götschenberg kommentárja, amely a „Hiba lenne mosolyogni” címet kapta, és arról győzködi az olvasókat, hogy noha furcsa hóbortnak tűnhet puccsot és az államrend megdöntését szervezni ötven emberrel, és persze „a csoport igen messze volt attól, hogy képes legyen eltörölni a jelen politikai rendszert”, mégis veszélyesek, mert vannak köztük veszélyes elemek és veszélyes dolgokat csináltak, sőt még egy volt Bundestag-képviselő is van köztük; másutt már terrorszervezetként hivatkoznak a Reichsbürgerre.

Ebben láthatóan az amerikai sajtó is partner, amely már régóta az amerikai összeesküvő Qanon-mozgalommal hozza párhuzamba a német szervezetet, amelynek tagjai tényleg részt vettek a Capitolium 2021 januári ostromában.

Természetesen ettől még elképzelhető, hogy a herceg vadászkastélyában valóban szóba került a rendszer megdöntésének vágya, és még az sem kizárt, hogy volt olyan tagja a Reichsbürgernek, aki természetesen szóban fegyvert ragadni is kész lett volna a kormánydöntés céljából – de hogy valós veszélyt jelentettek volna, és nem csak a jobboldal szélsőjobboldali ámokfutókkal való diszkreditálása a cél, annak kapcsán csak a további vizsgálatok tükrében lehet állást foglalni.

Nyitókép: Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehetett gondolni, hogy nem komoly, mert a tegnap reggeli hírek után csend lett.

Engedély hozzá?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés