Az osztrákok megtorpedózták Bulgária és Románia schengeni csatlakozását

2022. december 8. 17:16
A migrációs helyzetre hivatkozva nem támogatták a két kelet-európai állam felvételét.

Ausztria vétója miatt nem sikerült belépnie a schengeni övezetbe Romániának és Bulgáriának, Hollandia is sokat gondolkodott, ők végül keleti szomszédunk felvételét támogatták, míg ellenezték Bulgária bevonását. 

Ugyanakkor Horvátország egyhangú támogatást kapott, ami azt jelenti, hogy 2023 januárjától csatlakozik a schengeni övezethez, ami jó hír a nyaranta oda látogató magyaroknak. A szavazásra csütörtök délután került sor, Bukarest és Szófia részére ez egy fájdalmas nap, ugyanis a horvátokat úgy vették fel, hogy jóval később csatlakoztak a nemzetközösséghez.

Felháborodtak Bulgária vezetői a holland miniszterelnök korrupciós vádjai miatt

Karl Nehammer osztrák kancellár szerdán jelezte, eddig 75 ezer nem regisztrált migráns érkezett hozzájuk, ami komoly biztonsági problémát jelent számukra és azt javasolta, halasszák augusztusra a Romániáról és Bulgáriáról szóló szavazást . 

A Euronews jelentése szerint Románia azzal vágott vissza, hogy álláspontjuk szerint ők nem részei a nyugat-balkáni útvonalnak, ráadásul az Európai Bizottság által kiadott számos jelentés és szakértői tényfeltáró misszió bizonyította, hogy az ország jól felkészült a külső határainak kezelésére. A Frontex, az EU határellenőrzési ügynöksége azonban Romániát és Bulgáriát a nyugat-balkáni útvonal részének tekinti.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nemzeti vétó nem jó ötlet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés