Békés karácsonyt!

2022. december 7. 14:52

Mráz Ágoston Sámuel
Ma már egyértelmű, hogy a Nyugat fegyveres segítséggel és energiaszankciókkal nem tudja helyreállítani a 2022, pláne a 2014 előtti állapotokat Ukrajnában. A békeszándék félmondatokban körvonalazódik, de szűk látókörű csatakiáltásból még sokkal több van.

Tíz hónapja tart az orosz invázió Ukrajnában, legalább százezer ember értelmetlen halálát és biztosan több száz milliárd eurós anyagi kárt okozva. Őszig ritka volt, mint a fehér holló, az, aki a fegyverszünetet és a békét sürgette volna. Az ENSZ láthatatlan maradt. Ferenc pápa, a török elnök, valamint az izraeli és az indiai miniszterelnök ugyan kínálkozott közvetítő szerepre, a tárgyalások nem kezdődtek el, vagy csak részlegesen zajlottak gabonaszállításról, fogolycseréről, energiaügyekről.

Az amerikai félidős választás környékén azonban valami megváltozott. Előbb a The New York Times Joe Biden és Volodimir Zelenszkij vitájáról tudósított, majd „véletlenül” kiszivárgott a demokrata képviselők békét sürgető levele, múlt héten pedig az amerikai elnök, francia kollégája mellett, egyenesen a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalás lehetőségét vetette fel. Ma már egyértelmű, hogy a Nyugat fegyveres segítséggel és energiaszankciókkal nem tudja helyreállítani a 2022, pláne a 2014 előtti állapotokat Ukrajnában, így érthető a stratégiaváltás szándéka.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés