Putyinból gonosz manó lett egy prágai téren

2022. december 5. 20:24
Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot helyeztek el hétfőn Prágában azon a talapzaton, amelyen 2020-ig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt.

A Vlagyimir Putyint kifigurázó szobor egy világtérképen áll. Az orosz elnök balkeze egy gázvezeték csapját próbálja elzárni, míg jobbkeze a náci karlendítést utánozza. A szobor Ahriman démon, a perzsa mitológia egyik ismert alakjára utal, aki az abszolút rosszat képviseli - mondta újságíróknak nyilatkozva Dusan Dostál, a mű alkotója.

A szobor a kovácsművészek nemzetközi találkozója alkalmával készült a Helfstyn várkastélyban. Alkotója szerint 30 napig lesz kiállítva Prága 6. kerületének főterén, majd elárverezik,

és a pénzt Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítják”

– tette hozzá Dostál.

A téren 2020 tavaszáig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt, aki 1945-ben a csehszlovák fővárost felszabadító szovjet egységek parancsnoka volt. Konyev szobrát azzal az indoklással távolíttatta el a kerület vezetése, hogy a marsall nagyon dicstelen szerepet játszott 1956-ban Magyarországon és 1968-ban Csehszlovákiában.

A tervek szerint a szovjet parancsnok szobrát a téren utóbb a cseh főváros felszabadításának szentelt új emlékmű váltja majd fel. A pályázatot még nem hirdették meg.

Az új Putyin-szoborral arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi energiaválságért az orosz elnök személyesen is felelős. Felelőssége Ukrajna megtámadásában pedig nyilvánvaló

– szögezte le Dusan Dostál, aki a szobor köztéri kiállítását vállalkozók segítségével valósította meg.

Úgy fogalmazott, hogy a szoborral hívnák fel a közvélemény figyelmét arra, hogy

az ukrajnai probléma még nem oldódott meg, és továbbra is segítséget kell nyújtanunk Ukrajnának

(MTI) 

Fotó: PragueMorning.cz

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy volt. De.
Mi az ellentmondás, mi a "pedig" szó használatának indoka, Katrine?

Ha Budapesten egy szivárvány színű gépi 3D-fröccsöntött , térdelő szabadság szobrot állítanak, akkor Te már azon aggódsz-e hogy egész Budapest Baranyi Krisztina város?

Mindenki tudhassa aztat Práhában, hogy Putyin maga az Ármány...

A leghelyesebb és legtámogatottabb cseh-ateista szoboralkotói ÖNTUDATOSSÁG az :-) , ha ellenségünk vezérének (Putyinnak) szobrát pl. a zoroasztriánus legfőbb gonosz Ahriman istenség alakjáról mintázzuk! ;-DD

(ironiametria)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés