A saját bőrükön érzik a diktatúra érintését

2022. december 2. 21:39

Vásárhelyi Mária
Facebook
Felháborodást, haragot, csalódottságot látok a tekintetekben.

„Nézem a minőségi oktatásért, tisztességes bérért, emberi jogaikért tüntető tanáraikkal szolidáris diákok arcát és azt látom, hogy immár eltűnt a mosoly, a jó kedv, a derű az arcokról. Felháborodást, haragot, csalódottságot látok a tekintetekben. Most szembesülnek azzal, hogy milyen rendszerben élnek.

A saját bőrükön érzik a diktatúra érintését. Most látják, hogy a hatalmat mennyire nem érdekli az ő véleményük, sorsuk, jövőjük. Néhány hete még azt hitték, hogy a jövő nemzedékeként számít a véleményük, fontosak az országnak, amelyben felnőnek, vannak jogaik. Most szembesülnek azzal, hogy ez nem így van. Hogy jobbágyokat akar a hatalom nevelni belőlük.

Bízom benne, hogy már késő, belőlük már nem lehet megalázott, megvesztegethető, emberi jogaikról önként lemondó szolgákat nevelni. És abban is bízom, hogy ezek a közös tiltakozások összetartó, szolidáris közösségé formálják őket. Hajrá fiatalok, tiétek a jövő! És rajtatok is múlik, hogy milyen lesz!”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A saját bőrükön érzik a diktatúra érintését".

Az érzések megcsalhatják az arra hajlamos egyedeket.

Legyél szíves egyetlen példát idézni, amikor az SZDSZ -mszp kormány a 12 éve alatt bármilyen pozícióra függetlennek hitt embert nevezett ki.

Egyébként manapság miért tüntetnek?

Eleinte volt a béremelés kérdése, akkor sokan támogatták őket, elismerve jogos igényüket. De aztán valami megváltozott......
Aztán jött, hogy fizetésemelést kérnek és kevesebbet akarnak tanítani, a gyerekek kevesebbet akarnak tanulni.
Aztán jött a polgári engedetlenség. A versenyszférában hányszor tehetem meg, hogy nem megyek be a munkahelyemre dolgozni?
Ott csúszott el az eredeti szándék, hogy az ellenzéki politikusok rárepültek a tanárokra, kerestek áldozati bárányokat, akik hősiesen kirúgatják magukat.
Az eredeti szándék menet közben elveszett, de lehet, hogy a szervezők vették el.

Abból lesz jobbágy, aki az iskolát nem tanulási munkahelynek tekinti, ahol képességei szerint a legjobban kell teljesíteni.

Egy kivételes igaz passzus az apjától:

+A napokban [1986. november] beszéltem a Marosánnal, aki felháborodva mondta, hogy ezek még véletlenül se tudnak igazat mondani, és látod, hogy micsoda társaságba keveredtem. Meghívtak engem is Szolnokra (1956-ban), de én nem mentem le, mert ott semmiféle kormány nem alakult meg, az egész egy hazugság…+

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés