Sanna Marin: Európa nem elég erős, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával

2022. december 2. 9:46
A finn kormányfő szerint Oroszország támadása a szomszédos Ukrajna ellen rávilágított Európa gyengeségeire és stratégiai hibáira Moszkvával szemben.

A NATO-tagjelölt ország vezetője ausztráliai látogatásán hangsúlyozta, hogy Oroszország támadása a szomszédos Ukrajna ellen rávilágított Európa gyengeségeire és stratégiai hibáira Moszkvával szemben. A Lowy Institute-ban, egy sydney-i székhelyű agytrösztben tartott beszédében azt mondta:

Nagyon őszinte leszek önökkel (....), Európa jelenleg nem elég erős, az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk”.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát „minden eszközzel” segíteni kell, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kulcsszerepet játszott abban, hogy Kijevnek fegyvereket, pénzt és humanitárius segítséget nyújtson az orosz előre nyomulás megállításához.

Biztosítanunk kell, hogy ezeket az európai védelmet, az európai védelmi ipart is megerősítsük, hogy különböző helyzeteket tudjunk kezelni”

– tette hozzá.

 A finn vezető bírálta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolat fontosságát hangsúlyozó uniós politikát, és azt mondta, hogy a blokknak hallgatnia kellett volna tagállamaira, amelyek egykor a Szovjetunióhoz tartoztak. Kifejtette: Európa sokáig olyan stratégiát épített Oroszországgal szemben, hogy szorosabbra fűzze gazdasági kapcsolatait, energiát vásárolt Oroszországtól. Azt hitte, hogy ez megakadályoz egy háborút, de ez a megközelítés „teljesen tévesnek” bizonyult – vélekedett a finn kormányfő. 

Túlságosan függők lettünk az olyan rezsimekkel való együttműködéstől, melyek nem osztják közös értékeinket”

– tette hozzá. 

A Kínával folytatott kereskedelmet realitásnak nevezte. „Mindannyiunknak vannak aggodalmai Kína ügyében, és figyelnünk kell arra, hogy amikor Kínáról van szól, ne alakuljon ki súlyos függőségünk” – mutatott rá. 

Marin később találkozott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, akivel közös nyilatkozatot adott ki, melyben „hangsúlyozták az együttműködés szükségességét azért, hogy megerősítsék a nyitott és demokratikus társadalmak ellenálló képességét és támogassák a fenntartható fejlődést”. Ausztrália, a NATO-n kívül Ukrajna leginkább bőkezű támogatója, valamint Finnország, a NATO-tagság várományosa nyilatkozatában azt követelte, hogy Moszkva azonnal vonuljon ki Ukrajnából.

Finnország majdnem 105 évvel ezelőtt nyerte el függetlenségét Oroszországtól, és bár nagyrészt gyengébb fegyverzettel, nem sokkal később, a II. világháború idején súlyos veszteségeket okozott a megszálló szovjet hadseregnek.   

(MTI)

Nyitókép: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / AFP 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez tényleg a kérdések kérdése: miért kellene nekünk Oroszországgal szembeszállnunk?
Mert a messzi USA ezt így akarja?
Azt nem akarja véletlenül az USA, hogy kútba ugorjunk érte? Hát dehogynem.
A kérdés az, hogy Európa akar-e Amerika vazallusa lenni? Kiszolgáltatni magát gazdaságilag, ideológiailag, pénzügyileg Amerikának? Akar Európa Amerika cselédje lenni? Akarunk az új indiánok lenni, akiket rezervátumokba dugnak, gyerekeinket elhalásszák tőlünk, mi pedig lassan leépülünk?
Amerika mindent megtesz ennek érdekében, de mi mit teszünk ez ellen?

Olaszországban is volt/vannak támaszpontjaik.
De hol nincsenek?
Az egy kaszárnya mentalitású ország, csak a fegyver számít neki.
Európa a hunyó, hogy nincs saját hadereje, megosztott és megosztható.
Eleve milyen unió az, melyben nincs benne automatikusan _minden_ európai ország?
Milyen unió az, amely Magyarországgal évek óta szőrözik és közben mindenki csinál, amit tud, adósodik el úgy, ahogy csak tud, üzletel akivel akar, vezetői pedig eleve rovott múltúak?
Milyen Unió ez?

OMG. Én az ausztrál újságírók helyében megkérdeztem volna, cseréltek-e horgolásmintát új-zélandi kollégájával?

Abban igaza van, hogy egy gyenge és gazdag Európa csábító célpont, tehát legalább akkora hadseregének kellene lennie, mint amekkora az oroszoknak van. Ezt könnyűszerrel meg tudná tenni, hiszen népességben és gazdaságilag és többszörösen felülmúlja Oroszországot. A NATO-ra annak amerikai dominanciája miatt kár hagyatkozni, ugyan rövid távon az elhalasztott hadászati fejlesztések miatt lehet pénzt spórolni, de a történelemben eddig mindig az derült ki, hogy ez hosszú távon mindig sokkal drágább.
Viszont.
"figyelnünk kell arra, hogy amikor Kínáról van szól, ne alakuljon ki súlyos függőségünk" - ez a függőség már rég kialakult. Most már csak azon lehet dolgozni, hogy szép lassan felszámolják ezt a függőséget (amihez viszont olcsó energia kellene - az meg az oroszok nélkül nehezen fog menni, még akkor sem, ha most gőzerővel nekiállnának az atomenergiát fejleszteni, hiszen jelenleg a fűtőanyagot is csak tőlük lehetne beszerezni)
És akkor ott van még az "elefánt a szobában". A legnagyobb függőség az amerikaiaktól - önvédelmi képességben, banki rendszerekben és informatikában. Egy percig se gondolja senki, hogy ha az Európai Unió konkurálni kezdene az USA-val, akkor nem vetnék be az EU ellen fegyverként ezeket a függőségeket.

Ezzel az ukránok visszafoglalták területeik 1%-át.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés