Ferenc pápa közbenjárását kérik veszprémi hívek Udvardy György érsek elmozdításához

2022. december 2. 20:53
Féltik a veszprémi bazilika értékeit a hívek.

Udvardy György veszprémi érsek elmozdítását kérik a veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők, akik 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak – tájékoztatott a 24.hu.

Az ügy elsődleges mozgatórugóját a veszprémi bazilika rekonstrukciója jelenti. Ahogy arról lapunk már korábban is beszámolt, a hívek a székesegyház jól ismert, díszes és színpompás belső terét féltették a radikális megváltoztatástól.

Eldőlt: fehérek lesznek a veszprémi székesegyház falai

Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, de nem kerülnek vissza eddigi helyükre, mert más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amely úgy foglalt állást, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatók el.

A veszprémi várban az érsekség – mint írják – összesen 39 milliárd forintos állami támogatás igénybevételével intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekt keretén belül. Ebből az összegből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret.

A Szent Mihály Védegylet által korábban december 3-ra szervezett tüntetésre végül azonban nem került sor, mert a szervezet tagjai szerdán mégis inkább a nyilvánosság mellőzésével adták át az aláírásokat a Vatikán követének.

A nyitóképen Dr. Udvardy György érsek. Fotó: Kováts Gábor, Mandiner

Összesen 290 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy kicsit árnyalnám a problémakört. Kicsit zavaros, hogy ki petíciózik, ki tiltakozik, stb. de egy valamit biztos: Katanics lehet, hogy jó/sikeres iskolaigazgató volt, de hogy nem hívő, hanem egy DK-s komcsi, az fix.
Bár lehet, hogy a "Ferenc pápát" sem úgy érti:)

VIII. Henrik loves this.

A katolikus egyházban nem így szokás elintézni a dolgokat... "A" hívek pedig nem léteznek: itt néhány forrófejű-fegyelmezetlen figura fontoskodik. Nem ők illetékesek a Bazilikával kapcsolatos döntésekben, hanem az érsek. Udvardy érsek kitűnő munkát végez, de ezek a botránykeltők a szikrát máglyává akarják fújni.

Szerintem is több börtön kéne, hogy a hazaárulók ne külön-külön unatkozzanak.

És akkor még nem beszéltünk Pannonhalmáról...
http://strigonium.blogspot.com..
Szegedről...
https://strigonium.blogspot.co..
és most Veszprém.
Tragédia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés