Energiaügyi együttműködést kötött Magyarország, Románia, Görögország és Bulgária

2022. december 1. 19:40
A négy ország a gázhálózatok összeköttetésének felgyorsításában állapodott meg.

Gázhálózatuk összeköttetésének és szállítási kapacitásának a fejlesztésében állapodott meg Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország csütörtökön Athénban, a gázforrások változatossá tételére és az európai gázszállítási láncban játszott szerepük növelésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseik keretében.

A négy ország 2016-ban állapodott meg a Görögország és Észak-Európa között Bulgárián, Románián és Magyarországon át haladó, kétirányú gázszállítást lehetővé tévő úgynevezett „vertikális földgázfolyosó” megvalósításához szükséges infrastruktúrák fejlesztésében.    

A cseppfolyós gázról (LNG) Athénban tartott konferencia szünetében aláírt memorandumban a görög DESFA, a bolgár Bulgartrasgaz, a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román SNTGN Transgaz megállapodott, hogy

megkezdik a tárgyalásokat a folyosó szabályozási és gazdasági kérdéseiről.   

A közlemény szerint a megállapodás három évig lesz érvényben, és további egy évre meghosszabbítható. „Ez fontos lépés a vertikális folyosó megvalósítása felé, amely jelentősen hozzájárul majd a szélesebb térség ellátásának biztonságához” – áll a Maria Rita Galli, az DESFA vezérigazgatója által kiadott közleményben.   

 A megállapodást csütörtökön aláírta az ICGB, a vertikális földgázfolyosó fő elemét képező, Görögország és Bulgária között kiépített, idén üzembe helyezett második földgázvezeték (IGB) tulajdonosa, illetve, az északkelet-görögországi Alexandrúpoli kikötőben cseppfolyós gáz tengeren tárolását és újragázosítását fejlesztő Gastrade vállalat is. Az IGB jelentősége tovább nő, amikor a legnagyobb éves kapacitása eléri majd a 3 milliárd köbmétert.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes. Ez + Turk Stream + Turk Stream 2.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés