Márciusban írtam, hogy az orosz hadsereg teljesítménye gyenge kettes

2022. december 1. 11:29

Demkó Attila
Facebook
Azóta eltelt kilenc hónap, túl vannak az oroszok két visszavonuláson, és két kínos vereségen is.

„Még egy kiegészítés a tegnapihoz: ha jól emlékszem márciusban írtam valahol, hogy az orosz hadsereg teljesítménye gyenge kettes.

A Mandineren és máshol is egy-két olvasóm szerint töménytelen szidalmazást kaptam. Nos, kedves uraim – eltelt azóta kilenc hónap – túl vannak az oroszok két visszavonuláson, és lehet bárhogy PR-ozni, a visszavonulás nem győzelem. És van két nagyon kínos orosz vereség is, Harkiv környéke és Liman.

Ezek tények.

Az is tény, hogy nem láttunk egy darab Armatát vagy Kurganecet sem a fronton, a »Terminátor« rövid kameó után eltűnt a csataterekről (ld. alábbi videó), az »Aligátorok« negyede már az ukrán földben. Az orosz csúcstechnikának mondott eszközök tehát vagy nem jelentek meg a fronton, vagy kudarcosak.

Ami az orosz propagandát illeti: remélem már senki sem keresi a biolabort és az elfogott NATO parancsnokokat az Azovstal alatt, Enerhodarban az ukrán piszkos bombát, stb.

Persze van másik oldali propaganda is (ki lövi Enerhodart pl. ami elképesztő módon máig átmegy a nyugati médián), az oroszok holnap összeomlanak, ha nem holnap, akkor holnapután, Putyin meg beteg a lábujjától a feje tetejéig.

A cél az, hogy a propagandaháborúból kihozzuk azt, ami a lehető legközelebb van a valósághoz. Ez pedig szerintem az, hogy az orosz hadsereg teljesítménye igen gyenge – de ahhoz valószínűleg elég, hogy megtartsa a Dnyeper vonalat, Luhanszkot és ha tényleg komoly a tüzérségi lőszer probléma, esetleg bevegye Donyeck megyét. De többre nem. Ez eladható győzelemnek - de valójában stratégiai vereség, mert kapnak egy lezáratlan háborút egy bosszúéhes, 30 milliós szomszéddal ahonnan az orosz kultúra írmagját is kiirtják, hatalmas gazdasági/politikai/katonai veszteséget, technológiai szankciókat, lefoglalt javakat, stb. Miközben február 24 előtt Zelenszkij inkább a bukás, mint a következő elnöki ciklus felé haladt...

Ez a háború Oroszország (és Ukrajna) jövőjét már eljátszotta – mindegy mi a vége, stratégiai szinten vereség - és kisebb eséllyel még teljes megaláztatás is lehet belőle.

Ezt a szinte bizonyosan jövő téli offenzívák eldöntik, készül az ukrán és az orosz is.

Nem az (energetikai) szankciók fognak dönteni, hanem a katonai helyzet.

Ráadásul az oroszok nem szankcionálhatók ki a világból – kell a gáz, az urán, az olaj – és az urán esetében drága alternatíva sincs. A drága naív nyugatosoknak mondom - folyamatos az üzletelés a háttérben, nem hogy az USA és Oroszország, de időnként az oroszok és az ukránok között is. Csak Európa hiszi el, amit mond.”

Nyitókép: Mandiner-archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vége ütős: "A drága naív nyugatosoknak mondom - folyamatos az üzletelés a háttérben, nem hogy az USA és Oroszország, de időnként az oroszok és az ukránok között is. Csak Európa hiszi el, amit mond.”

Valóban úgy tűnik, hogy többé-kevésbé mindenki realista, kivéve az EU-t, akik mint pillangókat, úgy kergetik az ábrándokat.
És habár a végeredmény ugyanaz, de azért felmerül a kérdés, hogy az EU-s vezetés ennyire inkompetens, vagy ez csak a köznépnek szánt verzió, és valójában erősen fogott emberek dolgoznak az EU érdekei ellen?

"kapnak egy lezáratlan háborút egy bosszúéhes, 30 milliós szomszéddal ahonnan az orosz kultúra írmagját is kiirtják, hatalmas gazdasági/politikai/katonai veszteséget, technológiai szankciókat, lefoglalt javakat, stb. Miközben február 24 előtt Zelenszkij inkább a bukás, mint a következő elnöki ciklus felé haladt..."

Ha a menekültek nem térnek vissza mind (miért is tennék, hiszen egy szétlőtt, működésképtelen országban hogy tudná felnevelni a gyerekeit), jó lesz huszonpármilliónak is a harmincmillió.
Az oroszoknak valóban nem sikerült úgy nyerniük, ahogy Grúziában sikerült 2008-ban, így utólag valóban meg lehet kérdőjelezni, hogy miért is kellett támadniuk. Az én véleményem az, hogy úgy gondolhatták, a befolyási szféra elvesztése a gyengeség jele, ha Ukrajnában engednek, akkor bukni fogják a befolyásukat az isztánokban is, utána pedig buknák Szibériát is. Lehet, hogy nem így van, de minden nagyhatalom kimondottan érzékenyen reagál, amikor behatolnak az érdekszférájába - az USA is pont azért kezdett erősködni az utolsó pár évben, mert érzi, hogy a korábbi trendek változatlanul hagyása mellett pár év, és a feltörekvő kínaiak miatt elveszítené a korlátlan hegemóniáját.

Én megadom annak a lehetőségét is, hogy tökkelütött hülyék, elvégre a dekadencia legmélyebb fázisában Indiának és Kínának is sikerült önerőből századakkora barbár sereg áldozatául esnie.
Persze minden látszólag észszerűtlenül cselekvő embernél felmerül az, hogy nem bolond, hanem valami olyasmit tud, ami nem publikus. Szóval lehet, hogy ezeket az embereket megvették, vagy az USA konkrétan tönkretétellel zsarolja az EU-t.

Érdekesek ezek a linkek, valóban. Az persze sejthető volt, hogy az USA szakértői is ott vannak Ukrajnában, hiszen már 2014-ben is ott voltak...

Azért tegyük mellé, hogy Ukrajnában érthető módon teljes mozgósítás van, oroszoknál meg korlátozott - így, habár a teljes népességben teljesül a hármas szorzó a két ország között, a frontokon harcolók létszámára ez nem igaz, pedig a sikeres támadásnál ökölszabályként ekkora túlerővel érdemes támadni.

Castel már az első hetekben (amikor besült a villámtámadás) feltette a kérdést, hogy vajon tudjuk-e, hogy valójában mi az orosz cél? Mert addig nehéz győztest hirdetni, amíg azt sem tudjuk, hogy mi a kimondásának a feltétele.
Az ukrán cél ismert és egyszerű, a Krím és Donbassz visszaszerzése. Na az szinte biztos, hogy nem fog megtörténni.
Ha az oroszokat tényleg az zavarta, hogy az USA benyomult az érdekszférájukba, akkor simán lehet, hogy az oroszoknak annyi is elég, ha zárt tárgyalásokon az USA képviselői azt mondják, hogy az oroszoké lehet, amennyi a kezükön van, és az a továbbiakban is a náluk maradhat, nem fognak beljebb haladni, amennyiben Oroszország sem fog nyugatabbra vonulni - a számukra ez már a győzelem lenne, az a cél, amiért az egész háborút annak idején kirobbantották.

Valóban, ez a baloldal álláspontja, de ha ti ezt így gondoljátok, akkor ugye ezzel együtt azt is gondoljátok, hogy Horthy nagy államférfi volt, hiszen ő is orosz vereséget szeretett volna - márpedig azt is a baloldaltól tudjuk, hogy a mai oroszok ugyanazok, mint az 1848-asok, az 1945-ösök és az 1956-osok...

"Ami elég is lett volna HA - a NATO nem pumpolja a hoholokat"

Tudniuk kellett, hogy nagy az amerikai jelenlét Ukrajnában 2014 óta, tehát fel kellett volna készülniük arra is, hogy elég hamar proxyháborúvá fog átalakulni a háború.
Persze az, hogy ki mit gondolt, miért cselekedett, azt jó eséllyel évtizedek múltán fogják majd csak megírni a kutatók, amikor már szabadon lehet kutatni mindkét oldalon a forrásokat. Így volt ez Világháborúkkal kapcsolatban is.

Ezt is már ismerem, ugyanezt mondták az angolok a németekre, hogy "amikor a háború végéért szólaltak fel", akkor "valójában az ukrán vereséget óhajtották".
Az mindegy, hogy én mit látok reálisnak, az számít, hogy az érintett felek milyen kompromisszumban tudnak megegyezni.
Ha Zelenszkij azt gondolja, hogy amerikai segítséggel az utolsó orosz katonát is le tudják győzni, akkor úgysem fog belemenni semmilyen kompromisszumba. Ha közben a realitás az, hogy minden nappal csak egyre több embere menekül külföldre (akik már nem is fognak visszamenni), az infrastruktúra csak pusztul, akkor a végeredményt tekintve bármilyen kompromisszum jobb annál, mint amilyenbe hónapokkal később kell belemennie.
Tehát ha nem értenéd: leginkább az ukrán népnek az érdeke a háborús állapotok lezárása a minél gyorsabb békekötéssel, mert minden nappal egyre többet veszítenek.

Szerintem ennek sincs sok realitása - legfeljebb hosszú távon, amikor az ukránok rájöttek, hogy az amerikaiak otthagyták őket, mint előtte mindenki mást, és az uniós csatlakozást is a világ végéig plusz még két napig fogják húzni.

Pontos. Nem akarom azt mondani, hogy a végletesen leegyszerűsített álláspont csak a baloldalra jellemző, viszont a baloldalnak alulmúlhatatlan érdemei vannak a politika marketingtermékké való silányításában. Ennek része az, hogy észérvek helyett érzelmekhez kell kötni a véleményt, illetve a fekete-fehér látásmód is.
Aztán jönnek az ilyen vadhajtások, hogy a saját érdekeinket nem kell nézni, mert annál előrébb való egy olyan országé, amiről korábban csak az afrikai életszínvonal, az oligarchák és a maffiózók kapcsán lehetett hallani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés