Kazah peresztrojka

2022. december 2. 17:21

Vasa László
Tokajev elnök egyfajta palotaforradalom során megerősítette hatalmát: kérdés, hogyan fogja megvalósítani nagy ívű reformterveit.

Írta: Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, egyetemi professzor.

 

A nemrég megtartott előre hozott kazah elnökválasztás egyértelműen, több mint 80 százalékos eredménnyel megszilárdította a kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev pozícióját, megerősítve hatalmát és legitimitását, beleértve az államapparátus és a karhatalom fölötti kontrollt – aminek az ez év januári események fényében nagy jelentősége van.

Tokajev elnöki autonómiája a januári eseményekig korlátozottnak volt mondható, az ország vezetése a függetlenség óta elnöklő Nurszultan Nazarbajev névleges lemondása óta eltelt két évben diarchiaként működött. Az első elnök lemondása egyfajta taktikai húzás volt, hiszen a háttérbe húzódó államfő továbbra is a kormánypárt, a Nur Otan (haza fénye) vezetője maradt, és ő állt a stratégiai kormányzati döntéseket meghozó, valamint a káderpolitikát is felügyelő nemzetbiztonsági tanács élén is.

Azonban a januári erőszakos nyilvános tiltakozások és zavargások után, amelyek a független Kazahsztán történetének legsúlyosabb válságát jelentették,

Tokajev fokozatosan megvonta Nazarbajev előjogait,

egyúttal reformokat készített elő, amelyek célja az állam gazdálkodásának javítása, stratégiai szempontból pedig az ország megerősítése az Oroszország ukrajnai agressziójában megjelenő fenyegetéssel szemben.

A reformokat alkotmánymódosítás formájában legitimálták a június 5-ei népszavazás eredményeként. A mostani választás szimbolikus jelentőségű, hiszen egy furcsa politikai evolúció eredményeképpen a kinevezett utód az elődje ellen irányuló népi elégedetlenséget jó érzékkel kihasználva

egyfajta palotaforradalom során megerősítette hatalmát, amit a választással legalizált.

A választás megmutatta, hogy Kazahsztánban stabil a helyzet: Tokajev hatalma politikai dimenzióban megkérdőjelezhetetlen, és a társadalom többsége legalábbis passzívan elfogadta, hiszen a választást nem kísérték tiltakozások.

A 2023 első felére kiírt előre hozott parlamenti választás (az utolsót 2021 januárjában tartották) a tokajevi peresztrojka próbája lesz. A legfontosabb kérdésnek az látszik, hogy a pártbejegyzést és a választáson való indulást megkönnyítő alkotmánymódosítások, valamint a bevezetendő vegyes (azaz listás és egyéni) választási rendszer valódi demokratizálódást és pluralizmust indít-e el az országban, és milyen mélységben.

Abban biztosak lehetünk, hogy az átalakulás hosszú ideig tart majd, hiszen Kazahsztánban nem jöttek létre olyan alternatív erők, amelyek képesek lennének a közelgő voksoláson sikereket elérni. Ráadásul az úgynevezett ellenzék fő képviselői emigrációban maradtak – korábban elkövetett (valódi) bűncselekményeik miatt nem kockáztatták a hazatérést.

Mindazonáltal a kazah kormány politikája és a közhangulat, következésképpen a tervezett reformok jövője erősen függ a régió körüli biztonsági kihívásoktól.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja felerősítette a szorongást a kazah elitben,

ami a januári válsággal együtt hazafias és nacionalista érzelmeket váltott ki a közvéleményben. Az orosz nyomás – vagy akár annak puszta fenyegetése – kedvezhet a hatalom és a társadalom konszolidációjának, hiszen a nép erős vezetőért kiált.

Ezenkívül természetesen meg kell említenünk Kína és Törökország erős érdeklődését Közép-Ázsia iránt; sőt az EU, későn ébredve, ám praktikus okok mentén (lásd kőolaj és földgáz potenciális importja) szintén aktivizálta magát a régióban. Ezek az érdekek tulajdonképpen az igen fontossá, sőt a Kelet–Nyugat szárazföldi kereskedelmében kizárólagossá váló ázsiai Middle Corridor (középső folyosó) mentén fűződnek fel. Ne csodálkozzunk, ha a kazah nép erős vezetésre vágyik.

 

Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés