Süddeutsche Zeitung: Brüsszel megálljt parancsol Orbánnak

2022. november 28. 15:02
A magyar és lengyel politikusok szűklátókörűek – állítja a német lap szerzője.

A Süddeutsche Zeitungon megjelent hír szerint az EU Bizottsága Ursula von der Leyen vezetésével elég bátor lesz ahhoz, hogy megmutassa Orbán Viktornak az erejét. Hozzátették, noha a Bizottság nem sokat tehet azért, hogy változtasson az Orbán-kormány által a jogállamiságot, a független igazságszolgáltatást, a szabad médiát, és a politikai versenyt lebontó ténykedéseken. Ezzel szemben viszont nem kell, hogy az EU milliárdokból finanszírozza Orbán ebbéli tevékenységét.

Számukra fontos lenne, hogy az EU kormányai kezébe kerüljön a Brüsszelből érkező pénzek elosztásának a joga.

A lap szerint több juttatásra nem lenne jogosult az az állam, amelyik nem hajlandó „demokratikus játékszabályok” szerint játszani.

Igaz, nem írták le pontosan mit gondolnak ezen pontosan. Bármilyen döntés is születik ezzel kapcsolatban az elkövetkező hetekben, a német lap már nagyon várja a fejleményeket. Amennyiben Magyarország elég szövetségesre talál ahhoz, hogy megakadályozza a támogatások csökkentését, akkor majd legalább látni fogják, hogy kik támogatják nyíltan magyar kollégájukat.

Ebből végül arra a számukra fontos következtetésre jut a Süddeutsche Zeitung,

hogy ha a magyar vagy a lengyel kormányzó politikusok látóköre kevésbé lenne szűk, akkor látnák, hogy mennyit ártanak saját országuknak.

Lengyelországnak fényes jövőt jósolnának, ugyanis regionális vezető szerepet játszhatna az EU keleti részén. A Nagy-Britannia kilépése által hagyott űrt Lengyelország gazdaságilag liberális és transzatlanti gondolkodású országként tudná csak részben betölteni. Magyarország és Lengyelország EU-ellenes viselkedése pedig csak kontraproduktív, hiszen megfosztja őket brüsszeli befolyásuktól. Varsónak és Budapestnek van blokkoló ereje, de kevés hatalmuk van az EU alakítására, mert nem bíznak bennük, nem veszik őket komolyan, sőt „árulóként” és „zsarolóként” utasítják el őket.

Nyitókép: Thierry Monasse / Anadolu Agency / AFP

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Éppen mai cikk, hogy a németek nem hisznek a német médiának.

Ursula von der Pfizer...
Nagyon vastag bőre lesz, ha megteszi.
Egyelőre fenntartással kezelem a hírt, mert a média is hazudhat.

Náci tempo, persze Brüsszel csak végrehajt. S ezek beszélnek demokráciáról, európai értékekről........Moszkva demokratikusabb volt annak idején. A lapról meg tudni kell, egy szélsőbalos vonyító kutya.

14:33 és te még nem ébredtél fel? Már nem is fogsz.

Orbán nem tör vezető szerepre, csak a mi, konzervatív, szuverenista értelemben vett érdekeinket tartja szem előtt. Az már legyen a globalista, föderelista oldal baja, ha Orbánnak követői akadnak.

Az, hogy a legjobb 8 közé várja a csapatot, az nem jelenti azt, hogy ne törne a világbajnoki címre!

A hasonlat nem jó, mert a politikusok nem edzők. Orbán sem pozicionálta magát a világpolitikába.

Megtették ezt mások. Csak ti azt hiszitek, hogy a politikában a nagyhatalmak vezetőinek vállveregetése számít. Azoké, akik felmagasztalva az üveggyöngyöt, aranyat lopnak a kisnépektől.

Hülye vagy, na, nincs ezen mit szépíteni.

Prágában már többször tüntettek Ukrajna támogatása, a háború ellen.Nyugaton is érzik, hogy valami olyannak fizetjük az árát, amihez semmi közünk. A politikai korrektség nevű diktatúra hatása nem lesz tartós.

Moszkva sem támadta a birodalomba belesimuló országokat, csak a csehszlovákokat, meg minket. A lengyeleket nem merték, ott Jaruzelskire várt a feladat.

Mi nem simultunk bele a birodalomba sem 1848-ban, sem 1956-ban, sem 1989-ben. Ezeket ma érdemnek tartjuk, akkor most miért kéne az újabb birodalomba belesimulni.?

Az egy párt által alkotott választási törvényt illetően reklamálj az 1990-es törvényhozóknál. Akik konszenzussal alkották meg a kétharmados törvényeket, és az azokkal járó jogokat.

Ez a törvény a kritériumokat a képviselői helyek számában határozza meg, a képviselők kétharmadának szavazatához kötve a sarkalatos törvények létrehozását. A törvény azt nem mondja ki, hogy ha ezt a kétharmadot egy párt nyeri el, akkor az nem ér. Nem is lehetne ilyent kikötni, mert felülírná a választók döntését. Tehát annak az egy pártnak, BÁRMELYIK, ÖNMAGÁBAN KÉTHARMADOT ELÉRŐ PÁRTNAK, lehetősége van minden, a kétharmadhoz köthető jogot gyakorolni. Szóval, van feladat, szólj kedvenceidnek, hogy húzzanak bele.

De azt még megemlítem, hogy az ellenzék győzelemről álmodozva már az alkotmánysértő, feles többségű alkotmányozással kampányolt. Feles többséggel akarták megtenni azt, amit a kétharmados többségtől elvitattak. Náluk ez lett volna a jogállam.

A napszak meghatározás is tény ötévestől felfele. Ennek nem felismerésénél tartasz jelenleg. Ébren sem vagy ébren?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés