Szijjártó: újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk

2022. november 26. 12:04
A külügyminiszter leszögezte: kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellet.

Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.

A tárcavezető a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött interjúban beszámol egyebek mellett arról, hogy már egymillió menekültet engedtünk be Ukrajnából, az infláció az egekbe szökött, tavaly 7 milliárd eurót fizettünk az importált energiáért, míg az idén már 19 milliárdot. Hozzátette, hogy kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Arra a kérdésre, hogy Magyarország megvétózza-e a kilencedik szankciós csomagot, amelyet

az orosz olajra vonatkozó korlátozással egy időben akarnak bevezetni,

Szijjártó Péter azt mondta: még semmilyen javaslat nincs az asztalon.    

Kijelentette: az energiakérdésre mindig fizikai kérdésként gondoltunk, aminek semmi köze az ideológiai, politikai megközelítéshez. Az, hogy együttműködünk Oroszországgal energiakérdésekben, nem a politikai ízlésünk vagy szórakozásból van, hanem az infrastruktúra adottságai miatt a régióban. A csővezetékek és a hálózatok szempontjából Magyarországot az infrastruktúra meghatározottsága és

a fizikai okok miatt lehetetlen elegendő olajjal vagy gázzal ellátni Oroszország nélkül.    

Arra a felvetésre, hogy sokkal jobban támaszkodhatnának a Lengyelországból és Horvátországból érkező cseppfolyósított földgázra, jobban hagyatkozhatnának a hidrogénre és a biogázra, Szijjártó Péter kijelentette: „elvégeztük a házi feladatunkat: a hét szomszédos ország közül hattal összekötöttük a hálózatainkat, de ha más országok nem végzik el a házi feladatukat, az nem a mi hibánk”. Emlékeztetett arra: mi vagyunk a horvátországi LNG-kikötő első számú vásárlói, onnan annyit importálunk, amennyit csak lehetséges. A teljes kép a régióban megváltozhatott volna, ha egy amerikai és osztrákcég nem hagyott volna cserben bennünket.

(MTI)

Ursula von der Leyen: Készül már a kilencedik szankciós csomag

Az Európai Unió egy kilencedik, Oroszországgal szembeni szankciócsomag kidolgozását sürgeti válaszul Moszkva ukrajnai támadására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője finnországi látogatása során. Keményen dolgozunk azon, hogy ott csapjunk le Oroszországra, ahol fáj, hogy még inkább eltompítsuk az Ukrajna elleni háborúra való képességét, és ma bejelenthetem, hogy teljes gőzzel dolgozunk a kilencedik szankciócsomagon" - mondta von der Leyen egy sajtótájékoztatón.

Nyitókép: Facebook

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ordenáré primitívségednél csak a tájékozatlanságod nagyobb: Orbánék szerint először béke-megállapodás kell, s utána a részletek kidolgozása. Ha leálltak a harcok, akkor adódik egyáltalán egy amerikai-orosz-ukrán tárgyalás keretében a megoldás keresése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés