A német sztárfocista elárulta a titkot: miért égett szénné a német válogatott a japánok ellen?

2022. november 25. 9:29

Samuel hadnagy
Kontra
„Az emberi jogokkal kapcsolatos viták, nem hagyják érintetlenül a futballistákat.”

„Látványosan MLSZ-esedik a német kalifátus labdarúgószekciója. Csodálatos, már-már a fantasztikum határát súroló megfejtés érkezett arról, mi billentette ki a fiúkat a lelki békéjükből, amikor megpróbálták felvenni a versenyt a világverő ázsiaiakkal.

A focimeccsekben nemcsak az az izgalmas, ami a pályán történik, hanem az is, ami a hármas sípszó után következik. Nincs is annál élvezetesebb, mint amikor a vesztes csapat edzője, szakmai stábjának tagjai és a szakértők a kamerák elé állva megpróbálják megmagyarázni, miért nem kell túlizgulni egy-egy kiadósabb vereséget.

A kilencvenes években, a kétezres évek elején Magyarország egyeduralkodó volt a műfajban, sehol máshol nem volt ennyi profin mellébeszélő fej, mint nálunk. Nincs olyan ember az országban, aki ne hallotta volna legalább egyszer a hírhedt, a mindent is megmagyarázó, szájról szájra terjedő fogadalmat, ami jellemzően a csúnyább égések után hangzott el:

levonjuk majd a konzekvenciákat!

Persze, ebből soha nem lett semmi, minden mindig ugyanúgy folytatódott, mint korábban: újabb és újabb vereségekkel. De a jó hír az volt, hogy a bűvös mondatot bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között be lehetett vetni – akár esett, akár havazott, akár sütött a nap. A magyar fociban így aztán rendszerszinten megjelent a professzionális szintű MAGYARÁZKODÁS – a Mennyei Bajnokságtól kezdve az alacsonyabb osztályokon át a falunapok egymásnak feszüléséig.

A csúcspont egyértelműen akkor jött el, amikor megkérdezték a Lőrinci VSC edzőjét, mi volt az oka annak, hogy bajnokin 8-0-ra kikaptak az Egerszóláttól. Mintha semmi különös nem történt volna, a lőrinci Mester ahelyett, hogy mély depresszióba esett volna, higgadtan, kisebb csavarokkal elemezgetni kezdte a meccset. Szerinte az elején teljesen kontroll alatt tartották a mérkőzést, de aztán a »hirtelen bekapott hét gól« megzavarta őket. Ezután hiába dolgozták ki sorra a ziccereket, egy sem ment be, és a nyolcadik gól után már nem volt esélyük.

»Győzelemmel hangoltunk a mérkőzésre. A héten is nagy létszámmal vettünk részt az edzéseken, éreztük, hogy elkaptuk a fonalat. Jól indult a mérkőzés, de a hirtelen bekapott 7 gól megzavart minket. A végén ziccerben rossz döntést hoztunk és a kontrából eldőlt a mérkőzés. 8-0.«

Úgy látszik, akkora népszerűségre tett szert a híres-nevezetes magyar modell, hogy egyes nagyhatalmak megirigyelték és ellopták azt (úgy látszik, ez nem csak az uniós forrásoknál dívik). Hiszen dumálni mennyivel energiatakarékosabb, mint focizni.

Szerdán bemutatkozott a katari világbajnokságon a német kalifátus (régi nevén: Németország) csapata, nem egészen úgy, ahogy arra számítani lehetett. Az ellenfél Japán volt, de mint most kiderült, a srácok lelkiállapota nem volt teljesen rendben, ezért 2-1-re kikaptak a jóval esélytelenebbnek tartott ázsiaiaktól.

A meccs után az egész világ azt találgatta, mi történhetett a németekkel, hogyan tudtak ekkorát égni. Persze rengeteg megfejtés érkezett, de egyértelműen Lothar Matthäus világklasszis német labdarúgó, korábbi magyar szövetségi kapitány vitte a prímet. Olyan körülményre mutatott rá, amire senki nem gondolt: azért kaptak ki a fiúk, mert zavarja őket, hogy a szurkolóikat nem engedik sörözni a vébé helyszínén. Amikor a német RTL a miértről érdeklődött Matthäusnál, az MLSZ prominenseit megszégyenítően úgy fogalmazott:

Az emberi jogokkal és a csapatkapitányi karszalaggal kapcsolatos viták, valamint az, hogy a szurkolók ihatnak-e sört vagy sem, nem hagyják érintetlenül a futballistákat.«

Ekkora botrányt! Teljesen egyértelmű, hogy a dülöngélő, üveges szemű drukkerek nélkül a csapatnak sem megy úgy, a srácok maximálisan átérezhették a piálástól eltiltott követőik érzéseit. Jogos, hiszen remek látványt nyújtanak. Nem baj, legközelebb menni fog az.”

Nyitókép: Hasan Bratic / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a csapat titokban Ernst Röhm, a Sturm Abteilung buzi vezetőjének imádója.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés