Nehammer: Ausztria Horvátország schengeni tagságát támogatja, de Romániáét és Bulgáriáét nem

2022. november 23. 19:07
 „Amikor a schengeni térség bővítéséről beszélünk, és egyúttal kritikákat fogalmazunk meg az Európai Bizottság erre vonatkozó terveivel kapcsolatban” – fogalmazott az osztrák kancellár.

Ausztria támogatja Horvátország schengeni tagságát, de Romániáét és Bulgáriáét nem – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellárt szerdán Zágrábban Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A kancellár kiemelte: figyelembe véve az útvonalat, amelyen a legtöbb migráns Ausztriába érkezik, Bécs másként fog szavazni az egyes tagjelöltek schengeni csatlakozásáról. „Amikor a schengeni térség bővítéséről beszélünk, és

egyúttal kritikákat fogalmazunk meg az Európai Bizottság erre vonatkozó terveivel kapcsolatban,

figyelembe kell venni azokat a problémákat, amelyekkel Ausztria szembenéz” – fogalmazott.    

Elmondta, hogy Ausztriában idén százezer illegális bevándorló kért menedékjogot, akik közül 75 ezret egyetlen uniós országban sem regisztráltak.    Mint mondta, Horvátország teljesítette a feltételeket, mert az ottani hatóságok pontosan meg tudják állapítani, hogy a migránsok mely országokból érkeztek, Romániának és Bulgáriának viszont problémái vannak a határok védelmével.    

Nehammer szerint „Schengennek akkor van értelme, ha az EU külső határai olyan jól védettek, hogy az övezeten belül nincsenek problémák”. Plenkovic szerint

Horvátország a schengeni övezet majdani tagjaként része a probléma megoldásának, de maga nem jelent problémát”.

 Hozzátette: Zágráb tisztában van azokkal az aggodalmakkal és nehézségekkel, amelyekkel Bécs szembesül az illegális migráció terén, és hajlandó minden uniós tagországnak további tájékoztatással szolgálni, mit tett Horvátország az EU külső határainak védelme érdekében.    

Az uniós tagállamok belügyminiszterei december 8-án találkoznak Brüsszelben azzal a céllal, hogy döntsenek Horvátország, Románia és Bulgária schengeni tagságáról. A döntést csak egyhangúan lehet meghozni. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament korábban már támogatta Horvátország csatlakozását.

(MTI)

Nyitókép:ASKIN KIYAGAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaza van, ők az első ország, ahol a migránsok meg is akarnak állni. Százezer új muszlim egy évben nem semmi, még ha a többségük majd tovább is megy észak felé. Ugyanakkor nem kéne a muzulmánoknak támogatást adni és akkor nem állnának meg náluk sem.

Tegnap még nem támogatták. Kicsi zavar van az osztrákoknál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés