Csúcsponton az EU és Magyarország közti összetűzés – írja a La Croix

2022. november 23. 11:03
A portál szerint a korrekciós intézkedéseket tartalmazó csomag „kétségtelenül elég ahhoz, hogy meggyőzze a Bizottságot, de az Európai Parlamentnek nem volt elég”.

A La Croix emlékeztet cikkében, hogy az Európai Bizottság november 22-ig adott haladékot, hogy kiderüljön, az új korrupcióellenes törvényi arzenál hatékony-e, ellenkező esetben 7,5 milliárd eurónyi európai forrást felfüggesztenének. Jean-Baptiste François azt írja cikkében, hogy Magyarország az ukrajnai 18 milliárd eurós segélytervet megvétózásával fenyegetőzik. 

Magyarország ősszel igazi jogalkotási maratont vitt végbe. Budapest 17 korrekciós intézkedést tartalmazó csomagot ígért. Ezek között szerepel egy független integritási hatóság felállítása az uniós források felhasználásának jobb ellenőrzésére, valamint egy olyan eljárás létrehozása, amely lehetővé teszi az állampolgárok panasztételét, ha úgy vélik, hogy az ügyészség önkényesen szüntette meg a korrupciós nyomozást – írja a lap, mely szerint 

ez kétségtelenül elég ahhoz, hogy meggyőzze a Bizottságot,

amely üdvözölte a lépéseket, ám az Európai Parlamentnek ez nem volt elég. 

Azt írják, az EP-képviselők november 17-i értékelése szerint Budapest még csak három intézkedést hajtott végre, és mindössze kettőt ítélnek megfelelőnek.

Orbán Viktor azonban talált lehetőséget a válaszadásra: november 18-án a nacionalista vezető bejelentette, hogy megtagadja az európai végrehajtó testület által Ukrajnának javasolt segélyterv támogatását, amely 2023-ra legfeljebb 18 milliárd eurós hitelt jelenthet – olvasható. Johannes Hahn költségvetési biztos tiszta politikai zsarolásnak minősítette a lépést.

Budapest nem először játssza ki a Tanácsban szükséges egyhangú döntések ütőkártyájának lehetőségét”

 – írja a La Croix. Az EP-képviselők arra kérik a Bizottságot és a 27 tagállamot, hogy ne engedjenek a nyomásnak.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EP pártpolitikai játszadozása régóta hiteltelen, túl átlátszó az elfogultságuk. Ráadásul, nem is illetékesek .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés