A Meloni-kormány csökkenti, majd eltörli az alapjövedelmet

2022. november 22. 16:48
Január elsejétől az alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget.

Az évekkel korábban bevezetett alapjövedelem idejét nyolc hónapra csökkenti a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány költségvetési csomagja, melynek részleteit a miniszterelnök kedden ismertette.

Az alapjövedelem eltörlését 2024-től tervezik.

Január elsejétől az úgynevezett alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget. Feltételként szabták meg, hogy a kedvezményezettnek legalább hat hónapos szakmai képzésen vagy átképzésen kell részt vennie. Ha elutasítja, elesik a támogatástól. A segélyt akkor is megvonják, ha nem fogadja el az első felkínált és megfelelőnek ítélt álláslehetőséget.

A korábbi gyakorlattal ellentétben a segély csak egyszer kérelmezhető, annál is inkább, mivel a Meloni-kormány úgy döntött, hogy 2024-től eltörli az állami támogatásnak ezt a formáját. Az állampolgársággal bíró munkanélkülieknek majdnem automatikusan odaítélt alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezette be 2019-ben, amikor a kormányra került. A támogatásban a legalább tíz éve Olaszországban letelepedett külföldiek is részesülhettek. Az olasz társadalombiztosítási intézet (INPS) szeptemberi adatai szerint az alapjövedelmet 2,4 millióan kapják: átlagosan fejenként havi ötszáz eurót (204 ezer forintot) utalnak át nekik. A kedvezményezettek több mint fele a ország hátrányosabb helyzetű, déli térségeiben él. A Giorgia Meloni vezette jobbközép koalíció választási ígéretei között szerepelt az alapjövedelem felszámolása.

(MTI)

Nyitóképen Giorgia Meloni (fotó: Facebook)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, mert válság idején olyan könnyen kitermelik ezt a segélyt a dolgozók. De, gondolom, Soros-hitelből futná erre is. Csak pár örökjáradék-kötvény, amit az ükunokáik is fizetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés