Macron hatalmas segélycsomaggal mentené meg a moldávokat

2022. november 21. 19:20
Több mint százmillió eurós (41 milliárd forint) segélycsomagot jelentett be Moldova számára hétfőn a Párizsban tartott donorkonferencián a francia elnök.

Emmanuel Macron hozzátette, hogy a segélycsomag legnagyobb részét arra összpontosítják, hogy segítséget nyújtsanak Moldovának megoldani az Ukrajna Oroszország által történt lerohanása okozta energiaválságot. Moldova hétfőn figyelmeztetett, hogy

kemény télre kell számítani az akut energiaválság közepette.

Mintegy ötven ország és intézmény - közöttük az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Japán, valamint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank - küldöttsége találkozott hétfőn Párizsban, hogy segítséget nyújtsanak a kelet-európai országnak, miután egyre nagyobb a félelem amiatt, hogy az ukrajnai konfliktus miatt tovább destabilizálódhat.

Ez a háború veszélybe sodorta az áram és a gázszállítást. Nem vagyunk biztosak abban, hogy lesz elegendő gáz a házaink fűtésére és világítására, ráadásul, az ára megfizethetetlen számunkra – mondta a konferencián Maia Sandu moldovai elnök, aki szerint ez a helyzet veszélybe sodorhatja a társadalmi békét és a biztonságot.

Az Ukrajna és Románia közé ékelődő Moldova alaposan megszenvedte a növekvő élelmiszer- és energiaárakat, és több ezer menekült érkezett a mintegy 2,5 milliós lakosú országba, amely népességarányosan a legtöbb ukrajnai menekültet fogadta be. Az ország földgázimportját Oroszország biztosítja, és ezért Chisinau függ az orosz energiától.

A tél beköszöntével és az orosz földgázszállítások mintegy 40 százalékos megkurtításával kétséges, hogy Moldova el tudja-e látni árammal a lakosságát. A Moldova megsegítését célzó nemzetközi platform Németország, Franciaország és Románia kezdeményezésére jött létre. A korábbi berlini és bukaresti adományozó konferencián 659 millió euró, illetve 615 millió gyűlt össze.

Oroszország jelentősen csökkentette a Moldovának rendszeresen szállított gáz mennyiségét, az ukrán infrastruktúra elleni támadások pedig lehetetlenné teszik az áramexportot Ukrajnából”

– emlékeztetett Catherine Colonna francia külügyminiszter.

Nicu Popescu román külügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy becslések szerint Moldovának 1,1 milliárd euróra van szüksége, hogy fedezze az ország téli energiaszükségleteit. Diplomáciai értesülés szerint Németország mintegy 32,5 millió eurót ígért megújuló energiaforrásokra, infrastruktúrára és menekültsegélyre.

Nem hagyhatjuk magára Moldovát a hidegben és a sötétben, sem pedig a fenyegető recesszióban”

– jelentette ki újságírók előtt Annalena Baerbock német külügyminiszter.

(MTI) 

Nyitókép: Yoan Valat/ POOL / AFP

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés