A Popović-módszer

2022. november 21. 12:19

Békés Márton
XXI. Század Intézet
A forgatókönyvek ismertek: közösségszervezés Alinsky nyomán, buliforradalmak Popović kottájából és a 198 pont alkalmazása.

„A 2022. április 3-i, egymás után a negyedik alkalommal kétharmados parlamenti felhatalmazással végződő fideszes választási győzelem után ellenzéki körökben ismételten megfogalmazódott, hogy Hadházy Ákos szavaival élve »Orbán nagyon fél a tüntetésektől, sztrájkoktól, attól, hogy hirtelen sok ember fejezi ki egyszerre: elég volt«. Ugyanekkor a megelőző évtized több ellenzéki kezdeményezésében (Milla, Együtt) nevet szerző Juhász Péter kijelentette, hogy »demokratikus választáson nem lehet leváltani a Fideszt, ezért társadalmi nyomást kell kialakítani […] a cél a civil utcai ellenállás megszervezése«. Márky-Zay Péter, a baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelölt pedig azt mondta, hogy »mostantól ellenzék helyett ellenállás van«.

A forgatókönyvek ismerek: közösségszervezés Alinsky nyomán, buliforradalmak Popović kottájából és a 198 pont alkalmazása, melyeket Sharp könyve ír elő. Tordai Bence párbeszédes politikus a 2018/19 fordulóján szervezett »rabszolgatörvény«-ellenes demonstrációk lanyhulása idején Alinsky és Popović írásaival kapcsolatban egyenesen kifejtette, hogy »ismerjük ezeket a könyveket és megközelítéseket, és használni kell őket. Annyira nincsenek formális, nagy erőforrásigényű eszközei az ellenzéknek, hogy kell. […] nem marad más, mint az erőszakmentes ellenállás kis költségvetési igényű eszközeinek használata, a polgári engedetlenség.« A főpolgármester tanácsadója, az AVM vezetője, Misetics Bálint korábban maga is témába vágó szöveggyűjteményt szerkesztett Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás (2016) címmel, mégpedig azért, hogy »eszméket és módszereket – és mindenekelőtt inspirációt – adjon olvasóinak, amelyeket sikerrel alkalmazhatnak a gyakorlatban is«.

Hadházy Ákos a 2022. november 4-én tartott tüntetésen, amely az MTVA köré vont blokád-próbálkozásból gyújtogatássá fajult, azt mondta, hogy »az államrendet valóban fel kell forgatni«. Ehhez ő is erőszakmentes megoldásokat javasolt, amelyet »hibrid forradalomnak« nevezett. Ez alatt az erőszakmentes nyomásgyakorlás fokozását értette, amelynek eszközállománya a parlamenten kívül található. Jellemzőnek kell tartanunk, hogy a 2018/19-es, részben általa szervezett televízió körüli zavargásokat megismételni igyekvő független országgyűlési képviselőhöz a Momentum és a Párbeszéd frakciójának tagjai csatlakoztak. A neoliberális és a zöldbaloldali párt ugyanis az, amely a »színes forradalmak« geopolitikai karmestere, vagyis az amerikai demokratapárti adminisztrációk külügyi vonalvezetését pontról-pontra érvényesíti. Éppen ezért velük kapcsolatban inkább káderpártokról, sőt frontorganizációkról van szó, mintsem hagyományos értelemben vett parlamenti szereplőkről.”

Nyitókép: Jámbor András Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés