A házelnöki találkozó elmaradása nagyon fontos jelzés

2022. november 21. 20:44

Balázs Péter
Hírklikk
A legoperatívabb szint a kormányfői és a külügyminiszteri. Ugyanakkor a házelnöki találkozó elmaradása nagyon fontos jelzés. Interjú.

„Kövér László, az Országgyűlés elnöke ugyan sajnálkozását fejezte ki a V4-házelnöki találkozó lemondása miatt, de igaztalannak és tiszteletlennek nevezte a cseh parlament elnökeinek megjegyzéseit, hozzátéve, hogy kétségbe vonja a magyar kormány jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa. Ez lenne a magyar nemzeti érdek? 

Én azt hiszem, hogy a magyar nemzeti érdek amellett szólna, hogy a V4-gyel együttműködjünk, ez Magyarország számára egy fontos kör, és az is lényeges, hogy a háborús helyzetben a szomszédunkat, Ukrajnát támogassuk, ne az agresszor Oroszországot. Ez a magyar nemzeti érdek. Ez nem egyezik azzal, amit Kövér annak vél. Ő úgy képzeli – de nem csak ő, hanem az egész jelenlegi rendszer vezetése –, hogy azt csinálnak, amit akarnak, és ezt mindenki vegye tudomásul, fogadja el, ettől függetlenül támogassák, szeressék és finanszírozzák.

Ugyanakkor a V4-ek csütörtökre tervezett miniszterelnöki találkozóját megtartják Pozsonyban. Sőt, Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint »a legfontosabb, hogy beszélünk egymással. A V4-ek vezetői már hónapok óta nem találkoztak, pedig ez egy hasznos fórum, amely a múltban már bizonyította, hogy mennyire értékes.« Ön szerint helyreállítható még a V4 egysége azután, hogy elmarad a házelnöki találkozó?

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szövetsége, a V4 már nagyon sok mindent megért, 30 éves. Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ha közel állnak egymáshoz a kormányzati politikák, akkor a V4 működik. Ha nincs meg ez a feltétel, akkor visszaesik. De bármikor helyreállítható, hiszen kormányok jönnek és mennek, következésképp lehet egy olyan fölállás, amikor a kormányok egy irányba húznak.”

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Balázs Péter sorozatosan melléfog: most is le van maradva, mert a héten V4 csúcstalálkozó lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés