Orosz ellenzéki a Népszavának: Orbán nem Putyin-barát, hanem Magyarország érdekeit tartja szem előtt

2022. november 15. 8:39
Dmitrij Rudenkin tavasszal az MCC vendégkutatója is volt, szerinte még Oroszország sem tartja Putyin-barátnak Magyarországot, hiszen rátette hazánkat a barátságtalan országok listájára.

Dmitrij Rudenkin orosz szociológus adott interjút a Népszavának, amely bevezetőjében kiemeli, hogy a kutató „a fideszes káderképzőnek tekintett MCC vendégoktatója volt tavasszal”. A lap az interjú során többek között arra is kíváncsi volt, hogy „beleszóltak-e bárhogyan is a munkájába az intézményben”. 

Rudenkin válaszában kifejtette, hogy munkája során nem érzett semmiféle nyomást vagy korlátozást, az MCC irodát biztosított számára, illetve teljes szabadságot a kreativitásának.

Ennél többet valószínűleg nem is kaphattam volna”.

Azt tapasztaltam, hogy nyilvános beszédeim és publikációim felkeltették a kollégák érdeklődését, de soha senki nem mondta meg nekem, hogy mit írjak és mit ne. Azt mondhatom, hogy ezek voltak a legjobb feltételek a tudományos munkához az eddigi pályafutásom során” – fejtette ki véleményét az intézményről Rudenkin.

Oroszország egy „bomló autokrácia”

Rudenkin az orosz vezetésre is kitért az interjúban. A szociológus Oroszországban ellenzékinek számít, vizsgálta például a modern Oroszországban élő fiatalok tüntetési aktivitását, és annak tendenciáit. Többek között azt a jekatyerinburgi tüntetést is vizsgálta, melynek kapcsán a város volt polgármesterét letartóztatták. Oroszországgal kapcsolatban azt mondta, hogy az egy „bomló autokrácia”, amely „az elmúlt évekig jól működött, ám miután elkezdődött az ukrajnai háború, egyre több kritikus hibát követett el” az orosz elnök, és megmutatkozott a gyengesége.

A Putyin által felépített autokratikus rendszer válságban van.

Nem hiszem, hogy elkerülhetetlen az összeomlása, de hosszú évek óta először tűnik lehetségesnek egy ilyen forgatókönyv”

– összegezte Rudenkin.

A magyar kormány nem Putyin-barát

A szociológus arról is megkérdezték, hogy mit gondol azokról a kritikákról, amelyek Putyin-barátnak titulálják a magyar kormányt. Dmitrij Rudenkin erre azt mondta:

„Orosz kutatóként nem gondolnám, hogy a magyar kormány valóban Putyin-barátnak tekinthető. Ezzel még Oroszország sem ért egyet, hiszen Magyarországot is rátette a barátságtalan országok listájára. Ismerem azokat a kritikákat, amelyek Orbán Viktort az Oroszországgal kapcsolatos álláspontja miatt érik, de nem tartom azokat teljesen jogosnak. Szerintem Orbánt nem érdekli Putyin, ő Magyarország érdekeit tartja szem előtt.”

Hozzátette azt is, hogy szerinte a miniszterelnök csak az oroszellenes szankciók miatt meghozandó áldozatok „szükségességét” kérdőjelezi meg, abból a szempontból, hogy

azok Magyarországra és Európára nézve mekkora terhet jelentenek.

Rudenkin arra is kitért, hogy a nemzetközi közvélemény már egyáltalán nem bízik az orosz elnökben, és ez megnehezíti egy fegyverszünet vagy béke megkötését is:

„Nem hiszem, hogy az ukránok valaha is képesek lesznek megbocsátani az oroszoknak azt, amit a hazájuk ellen tettek. Arra a gonoszságra, amelyet az orosz katonák elkövettek a területükön, generációkon át emlékeznek. Ugyanakkor hiszem, hogy a megbékélés lehetséges” – fejtette ki az orosz szociológus.

Nyitókép: Facebook

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Népszava magukból indul ki. Gyurcsány akkoriban heti rendszerességgel összehívatta a független:-)))))) médiát és megmondták nekik, hogy miről mi legyen az egyforma, közös álláspont.
Ezt maga Gyurcsány mondja az őszödi beszédben.

Pontosan így van.

Olvasd el. De ne a kivonatot, hanem a teljes szöveget. Eléggé az elején van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés