Kicsoda Lantos Csaba, az új energiaügyi miniszter?

2022. november 14. 13:21
Írta: Bokor Gábor
Új energiaügyi minisztérium alakul, Lantos Csaba vezetésével – jelentette be Gulyás Gergely hétfő folyamán. De ki az új miniszter? Portrénk!

Ahogyan arról a Mandineren is beszámoltunk, Palkovics László a Technológiai és Ipari Minisztérium minisztere benyújtotta lemondását, amit Orbán Viktor elfogadott. Gulyás Gergely hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, igazak voltak a sajtóhírek, Palkovics László távozik a hivatalából.

A TiM-et megszüntetik, helyette új minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével. 

A korábbi tárca feladatait a gazdaságfejlesztési és más minisztériumok veszik át.

December elsejétől megalakul az Energiaminisztérium, amit Lantos Csaba vezet majd. Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter úgy fogalmazott, a nemzetközi energiabeszerzéssel kapcsolatban Szijjártó Péter és Lantos Csaba még egyeztetni fog, mi hova kerül. Gulyás Gergely közölte: Palkovics László megszűnő minisztériumától a paksi bővítés a külügyminisztériumnál marad, az ipari területek Nagy Mártonhoz kerülnek, a közlekedés Lázár Jánoshoz, a felnőttképzés pedig Csák Jánoshoz kerül.

Klasszikus kockázati tőkebefektető érkezik 

Az új energiaminiszter, Lantos Csaba hatvanéves, 1962-ben Hódmezővásárhelyen születetett, közgazdász-szociológusként végzett a Corvinuson 1986-ban, ahol a Rajk László Szakkollégiumnak volt tagja.

Itt ismerte meg többek között Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatót is, aki kollégiumi társa volt.

A kilencvenes években a Creditanstalt Értékpapír (később CA IB) Rt.-nél dolgozott, 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának, 2000-től 2007-ig vezérigazgató-helyettes volt az OTP Banknál. A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, korábban elnöke is volt. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja.

Az üzletember a Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta pedig a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Egyik alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak, valamint alapítója a Közjó és Kapitalizmus Intézetnek. Jelenleg a 4iG tanácsadó testületének tagja.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

 

Lantos Csaba

magát alapvetően konzervatív beállítottságúnak tartja,

korábban a Heti Válasz lapban is volt érdekeltsége, ám vállalt tisztséget a Századvégben is. 

Az üzletember nős, hét gyermek édesapja. Az új miniszter névadó-tulajdonosa a Lantos Vagyonkezelőnek. Több piaci érdekeltsége is van a magánegészségügyben, irodapiacon, energetikában. 

Fontos a magyar tudomány támogatása

A Növekedésnek adott korábbi interjújában azt mondta, a Róbert Magánkórház eladása óta leginkább befektetéssel foglalkozik, alapvetően élettudományi szektorba rakja vagyona egy részét.

„Jellemzően, ha egy magyar tudós, professzor vagy mérnökcsapat kitalál valamit, amely élettudományi jellegű termékötlet, akkor én ezt valamilyen fázisig megfinanszírozom” – mondta.

Állítása szerint olyan ötletekbe szeret fektetni, melyek hozzájárulnak az emberek egészségi állapotának javításához és ha idővel sikeres lesz a termék, idővel eladja. 

Klasszikus kockázati tőkebefektető vagyok”

– fogalmazott.

Gazdaságpolitikáról

A három évvel ezelőtt adott interjújában azt mondta, a kiegyezés óta nem volt a magyar gazdaságnak ilyen jó tíz éve, ugyanis 2009 második felétől gyakorlatilag megy a magyar gazdaság. „Ha jönni fog lassulás, egészen kedvezően jöhetünk ki belőle, kétségkívül válságállóbbak lettünk” – jelentette ki korábban.

Lantos Csaba szerint a jelenkori gazdaságpolitika „sok mindent rendbe tett, sokat nőttünk”.

Erős bérfelzárkózás indult meg, bár csöndben azért megjegyzem, hogy ennyire a hatékonyság nem javult”

– véleményezte korábban a leendő miniszter az elmúlt évtized gazdaságpolitikáját.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tételmondat:
Itt ismerte meg többek között Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatót is, aki kollégiumi társa vol.
:D

A gázt te kaptad olcsóbban, nem a NER.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés