Macron üzent az amerikaiaknak: Az nem barátság, hogy négyszeres áron vehetjük tőletek a gázt

2022. október 17. 11:32
A francia elnök reméli, hogy erről a következő G7 csúcstalálkozón is beszélhet majd.

Emmanuel Macron francia elnök szerint az európai nemzeteknek szorosabbra kellene fűzni a viszonyt az ázsiai gazdaságokkal, hogy ezzel rávegyék az Egyesült Államokat és Norvégiát a „barátságosabb viszonyra” – azaz arra, hogy olcsóbban adják az energiahordozókat – írja a Bloomberg. 

Macron erről egy október eleji, párizsi konferencián beszélt. A francia elnök szerint az Oroszországot szankcionáló országok „szabadságharcosok”, de megoszlanak fogyasztókra és termelőkre, ami a fosszilis energiahordozókat illeti.

„A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal,

de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti”

– szögezte le Macron.

Hozzátette: a kérdést Franciaország szeretné megvitatni a következő G7-csúcstalálkozón. A francia elnök szerint a „gázpiac jelenleg nem nagyon létezik”, ezért a világ vezető gazdaságainak érdemes lenne visszatérnie az „értelmes” energiaárakhoz.

Nyitókép: Ludovic Marin / POOL / AFP

Összesen 227 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nocsak! Létezik mégis a megvilágosodás?

Ami valószínűleg jóval olcsóbb mint amiért a franciák veszik. Szvsz az arányszok számolgatásával elmész a lényeg mellett.

Miért, mi nem négyszeres áron vesszük a gázt a békeidőkhöz képest? Rendben, Oroszország nem mondja magát a barátunknak...

Jó, hát ez Macron részéről aligha több, mint puffogás.

Van egy érdekes jelenség. Algéria Spanyolországba, Fraciaországba szállít gázt. Emelt áron. Az algériaiak pedig ezt a pénzt odaadják az oroszoknak, hogy cserébe fegyvereket kapjanak az oroszoktól. Amióta magas a gáz világpiaci ára, az algériaiak megduplázták az orosz fegyverrendeléseket, főleg légvédelmi rendszereket. Nyilván nem akarnak Kadhafi sorsára jutni.

Igazad van, Macron is Putyin-pincsi...csak azt nem értem, hogy rajtad kívül sokan mások miért nem ismerik ezt fel, Neked kell felnyitni a szemeket.

Milyen szépen összefogtak pont a franciák (és az angolok) ellen az oroszokkal az amerikaiak '56-ban. Az érdekek, hát ugye. A franciák meg az angolok meg tanulják meg, hogy ők már nem nagyhatalmak, de még középnek is kevesek.
A jelek szerint azóta se vonták le a következtetést...

Tudtommal a romániai ÖMV-nak kérték az 51%-át, ami gondolom a romániai földgáz- és kőolaj-lelőhelyek miatt fontos. (még szebb lenne, ha lenne valami nagy kőolajfinomítója is ott, de tudtommal az nincs)
Hiába, a jövőt időben kell megalapozni, venni meg akkor kell, amikor olcsó...

Ó, nem, adni azt fog, csak ha valamelyik európai kormány mondjuk csacska módon olyasmit akar csinálni, ami nem tetszik Uncle Samnek, akkor majd jön a finom célzás, hogy "olyan szépek ezek a gázcsapok, csak nehogy valami bajuk essen"

Castel mondta, hogy Európa csak mellékszereplő a politikai térképen, és igaza lehet. Az oroszok meggyengítése (amennyiben túlságosan önállóak akarnak lenni), és a németektől való elszigetelése volt az, amiről az összes stratégiai tanácsadójuk beszélt.
Az, hogy most már versenyképes a palagázuk, és el tudják adni nyugat-Európába, csak járulékos haszon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés