Gyurcsány és a törpézés – ki szégyenült meg a testszégyenítéssel?

2022. október 10. 7:15

Joó István
Mandiner
Azért láttatná törpének Gyurcsány Orbán Viktort, mert mellette pont ő érezheti nagyon kicsinek, tehetetlennek és puhának magát.

Testszégyenítés szavunk legfeljebb évtizedes. Valószínűleg a body shaming – ami az angol nyelvben szintén nem lehet régi – tükörfordítása. Mégis létjogosult összetett szó, ugyanakkor jellemző, hogy új. Mutatja, hogy az emberi társadalom igen lassan finomodik.

Ráadásul a hazai politika nemhogy elhagyná, egyre inkább belejön a testszégyenítésbe.

Már Antall Józsefet is volt merszük némelyeknek, kemoterápiája után, szőre hullató oroszlánnak csúfolni.

Ezzel betegségében, parókás kinézetében is megalázták, kacsintva célozgattak a rendszerváltozás nemzeti-keresztény kormányfőjének fizikai gyöngülésére, remélt közeli halálára.  Csurka István, az egykori diszkoszvető meghízott idős politikusként zsírtáltos lett a szadeszos gonzóújságírás zsargonjában, igaz, ő meg ilyesmiket írt a zsidókra célozva: „itt ez a probléma göndörödik elő”. 

Mondjuk ki: közbeszédünkben el kell utasítani a momentumos Fekete-Győr András kígyóvállúzását, ahogyan azt is kárhoztatni kell, amikor némelyek Müller Cecília országos tiszti főorvos idősebb korán, sőt kereszt-nyakláncán mernek csúfolódni.  

Más kérdés, ha egy politikust alkoholos gondjai miatt csipked a média, hiszen a szeszfüggés tudatmódosulást okoz és ezzel alkalmatlanná tesz a közügyek vitelére. Az is méltó az élcre, ha lépten-nyomon igazolódik: az egypólusú világ vezető birodalma utolsó elnökének egy egyre szétesettebb embert tettek meg – bár abban meg valami vérfagyasztó is van…

Itthon legújabban pedig Orbán Viktort igyekeznek megsemmisíteni. Gyurcsány Ferenc egykori balliberális miniszterelnök, DK-pártelnök – aki maga nem egy királyfi, gondoljunk csak egykori diszkótáncára – a napokban próbálkozott ezzel. (Karácsony Gergely főpolgármester lehetett az előfutára, aki az Economistben tartotta fontosnak ilyen, harmatosan nárcisztikus összehasonlítást tenni: "Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok.")

De mi a legújabb ügy előtörténete? Orbánt korábban zsidózták, cigányozták, Fejér megyei, falusi származása miatt parasztozták, utóbb azonban baloldali kommentelőktől (varázsütésre) sokat lehetett olvasni: „csüngőhasú”. Van aztán a termet is. A szeretet hullámlovasa, néhai Popper Péter pszichológus kezdte nyilvánosan mini ducézni; ez volt ugye a fasisztázás testszégyenítéssel keresztezése, persze szigorúan tudományos alapon.

Miközben Orbán 1,74 méter – tehát átlagos magasságú férfi –, most a nála másfél deciméterrel magasabb Gyurcsány Ferenc le próbálta törpézni. Úgy érezhette, le kell süllyednie a kommenttalpasaihoz. „A Törpe pipiskedik, ágaskodik, mióta csak van. Nem szeret törpe lenni. Sejtem, lehetnek fiatalkori becsípődései is” – pszichologizált hivatalos Facebook-oldalán. Ezzel fejezte be: „Rongyember. Piszkos. Történelmi Törpe. Meg egyébként is.”

Na ez az, amikor a testszégyenítés nem kenőolaja az érveknek, hanem az érvhiány szűköcske palástja.

Eleve Orbán Viktor ráfogott kisebbségi komplexusából próbálja levezetni, miért megy neki a nagy európai államoknak – azaz keresi bátran a nemzeti érdeket a nemzetközi politikában, melynek következtében most például biztosítva lett az elérhető árú lakossági gázfogyasztás a téli hónapokra.

Gyurcsány persze a saját gondolatfutamának hazug voltáról is elterelné, bodyshamingelve, a figyelmet. Hiszen hiába állítja az európai szankciós politikát védve, hogy az unió gazdasági ereje ötszöröse Oroszországénak, ha ez a gazdasági erő az olcsó orosz nyersanyagon alapszik. Vagyis Orbán (testszégyenítésmentes) törpe-óriás hasonlata megáll, mert bizony nem ez EU az energetikai gigász, hanem az orosz birodalom.

De törpézi Gyurcsány az egyszerűen piknikus testalkatú miniszterelnököt azért is, hogy

elleplezze annak nagyobb népszerűségét, rombolja tekintélyét, gyűlöletet szítson vele szemben.

De legfőképpen azért láttatná törpének Gyurcsány Orbán Viktort, mert mellette pont ő érezheti nagyon kicsinek, tehetetlennek és puhának magát. Szorong Gyurcsány, hogy az árnyékkormányos húzás meg az ellenzéki pártok által meglovagolt pedagógus-tüntetéssorozat nem lesz elég ahhoz, hogy felülkerekedjen a jobboldali kormányon, sőt, netán még csak egy magasságba sem kerülhet vele.

Egy magasság, egy szint? Gyurcsány mögött az az értelmiségi kör áll, amely kissé önelégülten szokta ismételni a bebiflázott Esterházy-idézetet: „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”. És mégis: Gyurcsány törpézi Orbánt? Hát elképzelhető volna, hogy utóbbi mondjuk olyanokat irkáljon a fészbúkján, hogy „Feri, neked milyen varjúfejed van, és mennyit károgsz már mióta!”? Ugye nem?

Akkor hát ki a bölcs – és józan – politikus?

Fotó: Facebook

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés