Trianonról írnék

2022. október 5. 8:15

Gyurcsány Ferenc
Facebook
Vannak, akik a jövőt keresik, már nem siratják minden nap a múltat.

„Az elengedésről, a nemzetről, a hazámról írnék. Hazám egy darabjának elvesztéséről. Elsősorban Trianonról. Amit elvesztettünk, az nyilván nem csak négyzetkilométerek, emberek, települések sokasága, hanem egy álom. Hogy örökké együtt maradunk, hogy a történelmi Magyar Királyság sérthetetlen, hogy mi valójában egyek vagyunk. Aztán kiderült, hogy nem. Trianon nemzeti dráma. A magyar nemzet egy részének halála. Ebben nincs vita.

Valójában három vita van. Valakik szerint ez elfogadhatatlan, ez történelmi félreértés, ez több, mint igazságtalanság, ez hazugság. Ez olyan, mint a halál, de a nemzet nem halhat meg. Ezt valahogy vissza kell fordítani. Nincs bocsánat, csak bűnösök vannak. Az igaz nemzeti politika közepén a megcsonkított ország helyreállításának erkölcsi, politikai, történelmi akarata kell álljon. Soha, soha! Aki nem ezt gondolja, az áruló - harsogják.

Mások szerint, ami elszakadt, az a történelmi realitások miatt ugyan visszavonhatatlanul elszakadt, de a nemzeti identitás középpontjában az örökös gyász kell, hogy maradjon. Trianon az ország meggyalázott lelkének szimbóluma. Ezért imádkozunk Trianon elvesztése miatt, ezzel fekszünk, kelünk. Aki magyar, velünk tart! Aki nem ezt gondolja, az becstelen - szerintük.

Megint mások meg megemésztették a megemészthetetlent. Meggyászolták. Nem felejtenek. De tanulnak és mennek előre. Nem érzéketlenek, de elfogadták azt, amit nem lehet megváltoztatni. A jövőt keresik, már nem siratják minden nap a múltat.

Marcit egyszer kivittem nagyanyja, Katus sírjához. Nem pontosan értette, miért sír édesapja. Pedig ismeri a nagyi nevét, fényképeit, pár történetet.Nekem most már inkább Marciról szól a világ.”

Nyitófotó: YoutTube

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Történelmi Féreg tegnap épp a területrabló Ukrajna becsületéért aggódott:
"azt látom, hogy a rongy magyar kormányfő pár forintért eladná a magyar nemzet lelkét, a szomszédos Ukrajna becsületét, épségét."

Amiről Gyurcsány szándékosan nem beszél, hogy a határon túli őshonos magyarok még ma is folyamatos jogsértések áldozatai, másodrendű állampolgárokként kezelik őket.
Ezek a jogsértések valahogy soha nem zavarják azokat, akik minden egyes transznemű személy, varjúfióka és bébifóka sérelmét megsiratják.

A kis hazug( inkább nagy).
Ő kampányolt, riogatott a kettős állampolgárság ellen.
Megalázta a határon túli magyarokat!

Technikailag igaz. Ukrajnának valóban ölébe hullotttak területek, de finoman fogalmazva így is röhejes egy ilyen variábilis területű "Homunkulusz állam" területi épségéért aggódni (pláne nekünk Trianon után) amely töbek között a tölünk is elcsatolt területek haszonélvezője és még - finoman fogalmazva - jól sem bánik a kisebbségeivel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés