Lukácsi Katalin megtartotta a Jom Kippur-i böjtöt

2022. október 5. 21:32
„Át akartam élni azt az örömet és kvázi megváltást, amit megél a zsidóság is, mikor átéhezi és átimádkozza estétől estig a napot” - írta a Facebookon.

„Megtartottam a Jom Kippur-i böjtöt! De még ennél is különlegesebb élmény volt az Erev Jom Kippur szertartása, azaz a megváltás napjának fogadása és előestéje” – számolt be közösségi oldalán Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egykori elnökségi tagja, aki a Rumbach utcai zsinagógából jelentkezett be.

„Szokatlan volt a csend egy zsinagógában, ahogy kinyíltak az ajtók, és körbevitték a Tórát, amit meg lehetett érinteni. A nesz, a hangulat, a fények, a várakozás és az áhítat egészen a nagyszombati vigíliát idézte” – sorolta megtapasztalásait a politikus.

„Át akartam élni azt az örömet és kvázi megváltást”

„Megtartani a böjtöt azért is akartam, mert annyira megejtett, amikor a Páva utcai közösség vezetője részletezte az őszi ünnepek menetrendjét, és

át akartam élni azt az örömet és kvázi megváltást, amit megél a zsidóság is, mikor átéhezi és átimádkozza estétől estig a napot”.

– indokolta döntését.

„De vágytam erre azért is, mert Jézus egy keresztény böjtöt sem tartott meg (a nagypéntekit igen, akaratától függetlenül), de a Jom Kippurt biztosan megtartotta” – zárta a bejegyzését Lukácsi Katalin.

A Jom Kippur idején 

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg:

A Jom Kippurt szokás a zsidóság legnagyobb ünnepeként említeni. Jelentőségét az is mutatja, hogy a a hívők egy teljes hónapot (elul) és még tíz napot szentelnek a felkészülésre. Az ünnepet mintegy felvezeti a zsidó újév (ros hásáná), és levezeti a nem sokkal később sorra kerülő sátoros ünnep (szukot).
Jom-kippukor érvényesek a szokásos munkatilalmak, továbbá tilos enni, inni, tisztálkodni (az egészségügyi tisztálkodást kivéve), piperecikkeket használni, bőrből készült lábbelit hordani és házaséletet élni; a munkaszünetet a test szellemi részének kell szentelni. A modern világban a közösségi média használatától is tartózkodni kell.

Nyitókép: Lukácsi Katalin Facebook-oldala

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Estétől estéig. 1 nap.

De ennek jó részét a zsinagógában kell eltölteni.

Végülis ölelgethetne, mert Jom Kipurkor szokás a temetőben látogatást tenni.

A végzettsége hitoktató, amit sosem gyakorolt.

Egy zsidó ünnepen bárki résztvehet anélkül, hogy megtagadná Jézust.

Jézus megtartotta a vallási ünnepeket.

Elimádkozta a Kol Nidré-t, amit az Engesztelés Napjának előestéjén egyébként is elmondanak a zsidó hívők.
Szövege a Zsidó Lexikonból: „Minden fogadalmat, esküt, tilalmat, melyet ezen Engesztelő Naptól fogva a jövő Engesztelő Napig a magunk személyére tettünk, megbánunk, visszavonunk, érvénytelenítünk.” – így eleve feloldozhatjuk magunkat bármely jövőbeni kötelezettségvállalás alól.

Dehogynincs leírva. Méghozzá az Újszövetségben.

Nincs probléma, dehogy mondtál! Csak megjegyeztem, hogy nem tanít. Ha viszont nem tanít, ahogy a jogot végzett parlamenti képviselők, kopik a tudása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés